Hlavní obsah

Berdych mění taktiku, chce se zaměřit hlavně na velké turnaje

Praha

Do své šestnácté sezóny na okruhu ATP vstoupil na exhibičním turnaji v Abú Zabí tenista Tomáš Berdych. I když mu první zápasy nové sezóny nevyšly podle jeho představ, věří, že letos konečně prolomí čekání a vyhraje nějaký grandslam.

Foto: Sport.cz

Vyhraje Tomáš Berdych v letošním roce grandslamový turnaj?

Článek

„Chci se více zaměřit na jednotlivé cíle, na velké turnaje, grandslamy a podniky Masters, než se jen soustředit na to, aby celá sezóna byla dobrá. To jsem dělal předešlé tři roky, teď chci dělat zase něco jiného,“ prohlásil Tomáš Berdych v Abú Zabí pro web sport360.com.

„Nechci mít další rok, kdy budu hrát celou dobu konzistentně. Vím, že pokud budu zdravý, může se mi to podařit. To je v pořádku, je ale čas zaměřit se hlavně na velké věci,“ dodal jednatřicetiletý tenista.

Grandslam jako puzzle

Rodák z Valašského Meziříčí patří již řadu let mezi deset nejlepších tenistů světa, v květnu 2015 byl dokonce v žebříčku na čtvrtém místě. Ve své sbírce má třináct titulů z turnajů ATP, dvě trofeje z Davisova poháru a jednu z Hopman Cupu. Na vysněný grandslam však stále čeká, nejblíže mu byl v roce 2010, kdy si zahrál finále Wimbledonu.

„Neřekl bych, že jde o psychický blok. Je to hodně o tom, jakým soupeřům čelíte. Jde o kombinaci mnoha věcí, které se během těch dvou týdnů musí stát,“ uvedl dále desátý hráč světa s tím, že grandslam je jako puzzle.

„Musíte posbírat všechny kousky. Jenže někdy vám mohou nějaké chybět. Může se to stát už na začátku turnaje, v jeho průběhu, nebo až v posledním zápase... Myslím, že je to jen o tom, dělat to, čemu opravdu věříte. To je ta správná cesta, které se musíte držet. Je to jediný způsob, jak můžete vyhrát,“ míní Berdych.

Chce být víc uvolněný

Loni v srpnu přibyl do Berdychova týmu i superkouč Chorvat Goran Ivaniševič, vítěz Wimbledonu z roku 2001. „Na další rok se už opravdu těším. Goran je klidný, uvolněný, zjednodušuje věci, což je dobré pro psychiku. Pracujeme spolu na nových věcech, které mohou okořenit mou kariéru. Mám z toho dobrý pocit,“ uzavřel český tenista s tím, že se v nové sezóně bude snažit hrát více uvolněněji, neboť pak je jeho hra agresivnější.

Konec roku 2016 Tomáši Berdychovi příliš nevyšel, když na exhibici v Abú Zabí skončil poslední. Šanci na reparát má hned tento týden, v úterý jej čeká první zápas na turnaji v Dauhá.

 

Let's serve the new year 2017 #teamTB

Fotka zveřejněná uživatelem Tomas Berdych (@tomasberdych),Led 1, 2017 v 6:39 PST

Reklama