Hlavní obsah

Shrábl milión za 23 minut. Ale nepřijel jsem pro peníze, hájí se Španěl

Melbourne

Starý nešvar provázející grandslamové turnaje se ocitl v centru pozornosti už první hrací den na Australian Open. Hned tři zápasy skončily, přestože nebyl odehrán víc než jeden set. Někdejší hráč Top 10 Nicolás Almagro dokonce odehrál jen čtyři gamy. Fanoušci vidí jen pár minut tenisu, hráč se ani pořádně nezpotí, nicméně lukrativní prémii za účast v prvním kole už mu nikdo nevezme.

Foto: Profimedia.cz

Španěl Nicolás Almagro vzdal první kolo Australian Open po 23 minutách.

Článek

Grandslamové turnaje generují ohromné zisky, a pro organizátory tak není problém za pouhou účast v prvním kole v Melbourne vyplácet tenistům 50 tisíc australských dolarů, tedy necelý milión korun. Není divu, že drtivá většina tenistů chce za každou cenu nastoupit, i když jsou velmi limitováni zraněním.

Almagro, jehož před turnajem trápily potíže s lýtkem, skrečoval zápas prvního kola s Francouzem Jérémym Chardym za pouhých 23 minut za stavu 0:4. V přepočtu tedy vydělal 2173,91 dolaru za minutu (přes 43 tisíc korun).

„Tady by se měly začít klást otázky. Nevypadá to, že se (Almagro) moc snažil. Přijel si jen pro peníze? Na tohle by se měla ATP zaměřit. Hraje se o takovou sumu, myslím, že lucky loser by měl větší šanci," pohoršoval se komentátor australské televize a bývalý skvělý deblista Todd Woodbridge.

Sám Almagro se ale hájil, že jeho záměr nastoupit byl čistě sportovní. „Šel jsem na kurt, protože jsem si myslel, že můžu hrát. Býval jsem v Top 10, vydělal jsem 10 miliónů dolarů, nepotřeboval jsem sem jet pro 50 tisíc. To nebyl důvod," odmítal Španěl.

Pomůže nové pravidlo?

„Minulý týden jsem trénoval a zranění jsem necítil, i když výsledek magnetické rezonance nebyl dobrý. Dneska se problém na kurtu znovu ozval a musel jsem vzdát. To je celé," dodal.

V zákulisí se na Australian Open začíná v této souvislosti zvažovat zavedení nového pravidla, které už ATP zařadilo do testovacího režimu. Podle něj by zraněný hráč s právem účasti na turnaji měl dostat prémii, ale místo něho by měl hrát úvodní kolo zdarma náhradník z kvalifikace, tzv. lucky loser.

Rozpory panují například kolem toho, zda by měl nehrající zraněný tenista inkasovat 100 procent prémie, či jen 75 procent.

„My zavádíme pravidlo na našem okruhu, ale nemůžeme ho nadiktovat grandslamům. Probíhá diskuze mezi našimi zástupci, organizátory grandslamů a ITF," cituje stanovisko ATP australský Fairfax Media.

Víc než set neodehrál v pondělí Ital Luca Vanni, jenž Tomáši Berdychovi skrečoval za stavu 1:6. Japonka Nao Hibinová vzdala Lotyšce Anastasiji Sevastovové po 37 minutách a prohrané sadě 4:6.

Reklama

Související témata: