Hlavní obsah

Kar. Plíšková - Sorribes-Tormová 6:2, 6:0Strýcová napodobila Plíškovou a postupuje. Dál jdou i Šafářová a Štěpánek. Další Češi padli

Melbourne
Aktualizováno

Karolína Plíšková postoupila na Australian Open do druhého kola. Česká tenistka porazila na úvod prvního grandslamu sezóny Španělsku Sorribes-Tormovou 6:2 a 6:0. Dál jde i Lucie Šafářová, která zdolala Belgičanku Wickmayerovou 3:6, 7:6 (9:7) a 6:1. Mezi muži se z postupu radoval Radek Štěpánek, který vyřadil Rusa Tursunova 6:2, 7:6 a 6:3. Naopak Denisa Allertová nestačila na Slovenku Cibulkovou, které podlehla 5:7 a 2:6. Při své premiéře na tomto grandslamu skončil i Adam Pavlásek, který prohrál 4:6, 6:4, 2:6 a 3:6 s domácím Whittingtonem. Končí i Jiří Veselý, jehož zastavil po setech 2:6, 3:6, 2:6 Francouz Monfils. Jako poslední se z českých zástupců představila Barbora Strýcová, jež s Ruskou Kuličkovovou udělala krátký proces. Za hodinu a čtvrt zvítězila 6:3 a 6:2.

Plíšková po 1. kole Australian OpenVideo: SNTV

 
Článek
Fotogalerie

Sestřihy z vybraných dvouher ženského pavouka během druhého dne na Australian Open

Finalistka US Open svou dominanci na kurtu potvrzovala už od začátku. Své soupeřce hned třikrát v úvodním setu prolomila servis, přičemž jednou o ten svůj přišla, a za třiatřicet minut získala první sadu.

V té druhé dokonce nedovolila dvacetileté Španělce ani jednu hru a za necelou půlhodinu slavila postup do druhého kola. Sorribes-Tormová za celé utkání udržela jen jedno své podání.

Ve druhém kole se Plíšková utká s ruskou tenistkou Annou Blinkovovou (189. WTA), která se do hlavní soutěže probojovala z kvalifikace.

Šafářová čelila devíti mečbolům

To mnohem více se o postup do 2. kola poprala Lucie Šafářová. Rodačka z Brna strávila na kurtu více než dvě hodiny. Ve třech setech ale nakonec Belgičanku Wickmayerovou udolala.

Klíčová byla koncovka druhého setu, ve které česká hráčka vyhrála 9:7 v tiebreaku. A to přitom za stavu 3:6 a 5:6 čelila čtyřem mečbolům, které ale dokázala odvrátit. Podobná situace nastala i ve zkrácené hře, ve které už česká hráčka prohrávala 3:6 a posléze 6:7, ale svou bojovností a urputností dokázala vývoj zkrácené hry otočit.

V rozhodující sadě pak měla jasně navrch, když sedmadvacetileté Wickmayerové dovolila jediný game. Šafářová poprvé od roku 2014 prolomila prokletí 1. kola v Melbourne. Nyní na devětadvacetiletou hráčku čeká nasazená dvojka Američanka Serena Williamsová.

U Allertové se překvapení nekonalo

Allertová, 90. hráčka žebříčku WTA, měla už v prvním gamu proti Cibulkové dva brejkboly. Nicméně je nevyužila a sama pak v šesté hře o své podání přišla. Třiadvacetiletá hráčka ale ještě úvodní set nevzdala a srovnala na 5:5. Nicméně v koncovce byla silnější vítězka Turnaje mistryň a první set vyhrála 7:5.

V tom druhém rozhodla série pěti gamů v řadě ve prospěch rodačky z Bratislavy. Cibulková otočila z 1:2 na 6:2 a zaslouženě postoupila do druhého kola.

Skončil také Adam Pavlásek, který při své první účasti v Melbourne podlehl domácímu Whittingtonovi po setech 4:6, 6:4, 2:6 a 3:6.

Štěpánkova cesta turnajem pokračuje

Osmatřicetiletý Štěpánek, který se do hlavní soutěže probil z tříkolové kvalifikace, porazil Rusa Tursunova za dvě hodiny. Pro vývoj utkání se ukázalo, že klíčový byl výsledek druhého setu. V něm si oba tenisté drželi svůj servis až do tiebreaku, ve kterém měl jasně navrch Štěpánek, jenž zkrácenou hru vyhrál 7:1.

Třetí sada se také nesla ve vyrovnaném duchu. Rozhodla až osmá hra, ve které karvinský rodák využil hned první brejkbol a poté zápas doservíroval. Nyní ho čeká Belgičan David Goffin.

Strýcová uspěla, Veselý nikoliv

Ani ve třetím vzájemném duelu nedokázal Jiří Veselý najít na Monfilse recept. Zvláště, když mu za celý zápas dokázal vzít jen jednou servis. Naopak nasazený hráč číslo šest prolomil podání třiadvacetiletému Čechovi hned šestkrát, což mu na postup do druhého kola stačilo.

Vyrovnaný první set mezi Strýcovou a kvalifikantkou Kuličkovovou rozhodla sedmá hra. Při ní nasazená šestnáctka vzala 145. hráčce WTA servis, což zopakovala i o dva gamy později, a urvala úvodní sadu 6:3.

Druhá byla velmi podobná. Rodačka z Plzně v ní opět dvakrát vzala Rusce podání a nyní ji čeká německá tenistka Petkovičová.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open (dotace 50 miliónů australských dolarů):
Ženy
Kar. Plíšková (5-ČR) - Sorribes-Tormová (Šp.) 6:2, 6:0
Šafářová (ČR) - Wickmayerová (Bel.) 3:6, 7:6 (9:7), 6:1
Strýcová (16-ČR) - Kuličkovová (Rus.) 6:3, 6:2,
Cibulková (6-SR) - Allertová (ČR) 7:5, 6:2
Muži
Štěpánek (ČR) - Tursunov (Rus.) 6:2, 7:6 (7:1), 6:3
Whittington (Aus.) - Pavlásek (ČR) 6:4, 4:6, 6:2, 6:3
Monfils (6-Fr.) - Veselý (ČR) 6:2, 6:3, 6:2
Ostatní výsledky z Melbourne zde.

Reklama