Hlavní obsah

První dvouhry Davis Cupu v Austrálii asi odehrají Veselý a Šátral

Melbourne
Aktualizováno

Čeští tenisté dnes poprvé trénovali na centrálním kurtu v areálu Kooyong Clubu v Melbourne, kde od pátku do neděle odehrají první kolo Davisova poháru s domácí Austrálií. Do úvodních pátečních dvouher nejspíš nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nasadí jedničku Jiřího Veselého a nováčka Jana Šátrala.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Český tenista Jiří Veselý.

Článek

Český tým nastoupí v Austrálii v oslabené sestavě; chybí mu jednička Tomáš Berdych a hrát nebudou ani Lukáš Rosol s Adamem Pavláskem. Vedle Veselého s Šátralem figurují ve výběru veterán Radek Štěpánek a dvacetiletý Zdeněk Kolář, který stejně jako Šátral ještě nemá na kontě žádný daviscupový start.

"Když se nic nestane, tak určitě v pátek by začal Jirka Veselý s Honzou Šátralem. Pak se uvidí. Radek, když bude vše v pořádku, bude hrát čtyřhru. A dál? To je ještě strašně daleko," řekl Radiožurnálu Navrátil.

Šátral tak zřejmě prožije ostrou premiéru proti australské jedničce a světové patnáctce Nicku Kyrgiosovi. "Nebudu mít co ztratit, budu moci hrát víceméně v klidu. Nebude se ode mě nic čekat, pokusím se třeba překvapit. Je to lepší než tam jít za stavu 2:2 a být v roli favorita," podotkl šestadvacetiletý Šátral, který je v žebříčku na 157. místě.

Mírné komplikace

Češi kvůli dešti v pondělí trénovali v Melbourne Parku a dnes si poprvé vyzkoušeli centrální dvorec Kooyong Clubu pro 8500 diváků, kde se bude duel s Austrálií hrát.

"Je to historické, pěkné, akorát hrajete na místě, kde je jen centrkurt a nemáte další kurty. Takže je to komplikace v trénování. Jestliže nemáte zázemí tady ani v Melbourne, pořád se musíme stěhovat," řekl Navrátil.

Kurt se Čechům líbí, jediným problémem je vítr. "Viděli jsme plakát, když se tu hrál Davis Cup v roce 1922. Ta historie je tady na každém kroku. Hrál jsem tu exhibici před Australian Open, už nevím, který rok. Ten kurt je trochu pomalejší než na Australian Open. Točí se tu vítr, ale kurt je krásný, velké výběhy. Bude radost na tom hrát," řekl Štěpánek.

"Jde o středně rychlý kurt, míče jsou stejné jako na Australian Open. Nemá být tak velké teplo, jen se tu točí vítr, nejde z jedné strany, to je největší nepřítel tenisu. Jinak vše funguje, plusem je, že kluci v Austrálii zůstali a nemuseli řešit desetihodinový časový posun," dodal Navrátil.

Bude to oříšek

Českou jedničkou bude 54. hráč žebříčku Veselý. Stejnou roli zažil už vloni v červenci ve čtvrtfinále proti Francii či předloni v baráži v Indii. V australské nominaci jsou vedle Kyrgiose Sam Groth, deblový specialista a čerstvý vítěz čtyřhry na Australian Open John Peers a poprvé v kariéře Jordan Thompson, jenž nahradil Bernarda Tomica. O pořadí pátečních dvouher rozhodne čtvrteční los.

Vítěz zápasu mezi Austrálií a Českou republikou se ve čtvrtfinále utká s lepším z dvojice USA a Švýcarsko. "Austrálie je mírným favoritem, ale my určitě nejsme předem poraženi. Chceme se vyhnout baráži," řekl Navrátil.

S Austrálií mají Češi bilanci 1:7, vyhráli jen v roce 1975. "Porazit Austrálii u nich doma bude těžký oříšek, ale my uděláme vše pro to, abychom ho rozlouskli," dodal Štěpánek.

Reklama

Související témata: