Hlavní obsah

Berdych není sám. Hvězdy Davis Cup ignorují, nepomáhají ani miliónové odměny

Praha

Jen Srb Novak Djokovič se jako jediný z hvězdných hráčů rozhodl reprezentovat svoji zem v prvním kole Davis Cupu. V týmové soutěži se od pátku bude proti Rusku snažit zapomenout na krach na Australian Open. Ostatní členové Top 10 a řada dalších předních hráčů se z účasti omluvili.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Ani staronový vítěz Australian Open Roger Federer Davis Cup hrát nebude.

Článek

Z elitní patnáctky světa pak bude reprezentovat ještě výstřední Australan Nick Kyrgios (15. hráč ATP) proti České republice. Také on na Australian Open vyhořel, když vypadl už ve druhém kole.

„Tenhle týden pro mě bude klíčový, možná i pro celou kariéru. Věřím, že mě Davis Cup dostane do pohody. Jsem rád, že můžu být s klukama. Trénovat společně a připravovat se, to mě baví," pochvaloval si 21letý rebel působení v reprezentaci.

Nehodí se do programu

Jen o kolo víc uhrál v Melbourne Tomáš Berdych, jemuž však start v Kooyongu v českých barvách údajně nezapadá do turnajového kalendáře. „Čeká mě dlouhá sezóna, musím dbát pečlivě na svůj program," vysvětloval jednatřicetiletý tenista.

V Austrálii vzbudila pozdvižení omluvenka Bernarda Tomice, aktuálně 32. hráče světa, který přitom v minulé sezóně patřil v Davis Cupu k nejlépe odměňovaným hráčům v týmu. Svaz mu podle listu Herald Sun vyplácel sumu 60 000 australských dolarů za start (cca 1,2 miliónů korun).

Uvadající prestiži soutěže dává na frak další zástup absentujících hvězd. Volno si tentokrát bere i jinak zanícený reprezentant Andy Murray, jenž bude chybět Velké Británii proti Kanadě, která bude zase postrádat Milose Raonice.

Hvězdy loňského finále hrát nebudou

Švýcaři se musejí obejít bez světové trojky Stana Wawrinky i staronového šampióna z Australian Open Rogera Federera. Jejich soupeř z USA naopak nasadí nejsilnější možný tým.

Fanoušci také neuvidí na kurtu ani jednoho z účastníků dvouher v loňském finále Davis Cupu. Argentinci Juan Martin del Potro a Federico Delbonis proti Itálii nenastoupí, stejně jako Chorvaté Marin Čilič a Ivo Karlovič proti Španělům. Ti se zase musejí obejít bez Rafaela Nadala a Davida Ferrera.

Renomé Davis Cupu, zdá se, dostává další ránu. Hvězdy si opakovaně stěžují na nevyhovující formát a opětovnou absenci bodového ohodnocení za zápasy.

Třeba Novak Djokovič vidí cestu ke změně ve skupinovém formátu turnaje na jednom místě, tedy podobném systému, jakým se hraje Turnaj mistrů.

„Tenhle formát je vzrušující. Bohužel tímhle systémem hrajeme jen jednou v roce (na Turnaji mistrů)," posteskl si Srb.

Reklama

Související témata: