Hlavní obsah

Federer slibuje: V Praze budeme bojovat, potit se, možná i krvácet. Mluvil i o Lendlovi

Praha

Bude to premiéra a nikdo příliš neví, co od ní čekat. Roger Federer se ale svůj entuziasmus z prvního ročníku Laver Cupu, který se v září uskuteční v Praze, snaží přenést na celý tenisový svět. Osmnáctinásobný grandslamový šampión je snad dostatečnou zárukou, že O2 arena uvidí na podzim špičkovou podívanou.

Roger Federer o Laver CupuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Laver Cup v Praze

Opravdu to tedy nebude žádná exhibice? Tenisté si stěžují na našlapaný program, a vy jim do itineráře přidáte další položku.

Jde o to, aby to bylo klání s opravdovými zápasy, a všichni se na to chystáme. Rozhodně to není exhibice. Rod Laver, po němž je turnaj pojmenován, chce, abychom zastupovali svou část světa s hrdostí, vydali ze sebe to nejlepší, takže budeme bojovat, potit se a možná i krvácet. Hráči Evropy i světa určitě budou namotivovaní, bude to vzrušující.

Je pravděpodobné, že si zahrajete také čtyřhru, s kým by to pro vás bylo nejzajímavější?

Vždycky jsem si chtěl zahrát s Rafou Nadalem, to byl můj sen, ale většinou už debly moc nehraju, jen občas. Ale s Rafou by mě to bavilo, naše rivalita je mimořádná a bylo by skvělé mít ho v týmu. To ale platí i o dalších hráčích ze špičky, třeba Tomáši Berdychovi, který má výborný klasický styl.

Jak se na Laver Cup tváří ostatní špičkoví hráči?

Celá řada tenistů se mě ptá, zajímají se. V Praze jsem i proto, aby měli konkrétnější představu. Záleží ale na výsledcích. Definitivní sestava bude oznámena až po US Open. Poslední slovo budou mít kapitáni.

Vaše manželka Mirka pochází ze Slovenska, neplánujete, že byste se z Prahy ještě vydal do její rodné země?

Musím se přiznat, že jsem na Slovensku nikdy nebyl, v budoucnu bych měl tento dluh určitě splatit. Rozhodně bych se tam chtěl podívat. Další hrozná věc je, že i když mám po boku Slovenku, tak nemluvím vůbec slovensky. Je to přece jen úplně jiná řeč, než angličtina, němčina, nebo francouzština. Těch pár slovíček, co znám, nestojí za řeč.

Nejslavnějším českým tenistou je Ivan Lendl, inspiroval vás nějakým způsobem?

Určitě, změnil tenis svým přístupem a má místo mezi velikány. Skvěle vedl Andyho Murrayho. Vždycky je skvělé, že se legendy vracejí a trénují. Pokaždé, když jsem se s Ivanem potkal, tak jsem si užíval jeho přítomnost.

Patřil Lendl mezi vaše dětské idoly?

Tak já začínal v době mezi Björnem Borgem a Borisem Beckerem. Určitě jsem se rád díval na Petea Samprase. Patřil mezi ty, kterým jsem se chtěl vyrovnat, ale na druhou stranu jsem je nechtěl kopírovat. V tenise je dobré najít si svoji identitu. Určitě mě ale poznamenali jako hráče i jako člověka. Na dvouletou spolupráci se Samprasem nezapomenu.

V Praze vás jako kapitán povede právě Borg, těšíte se?

Björn je jeden z nejneuvěřitelnějších lidí, jaké jsem kdy potkal. Pokaždé mi má co vyprávět, i když už netráví tolik času na kurtu. Jsem rád, že bude kapitánem a určitě bude motivovaný. Je to legenda, která změnila naši hru. Jako jeden z prvních začal hrát obouručný bekhend, a možná i díky němu tak hraje Tomáš Berdych.

Dával vám Tomáš už nějaké tipy, co v Praze stojí za vidění?

Ano, jsme vděčný za všechny nápady. Možná přijedu s rodinou a budeme chtít vyrazit třeba do zoo. Při poslední návštěvě před deseti lety jsem toho moc nestihnul, nebyl čas. Vybavuju si jen výbornou večeři v jedné restauraci. Rozhodně chci vyzkoušet také pivo a trochu si užít město. Tomáš už mi při tenise na vodě říkal, co se děje na obou březích. Jsem rád, až to poznám. Už se moc těším.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík