Hlavní obsah

Norský mladíček letí vzhůru žebříčkem. Napodobí někdy svůj vzor Nadala?

Rio de Janeiro/Praha

Casper Ruud. Tak tohle jméno si zapamatujte. Osmnáctiletý norský tenisový talent totiž letí vzhůru světovým žebříčkem. Zatímco na začátku loňského roku nebyl ani v tisícovce, nyní mu už patří sto třicátá třetí příčka.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Norský tenista Casper Ruud.

Článek

Casper Ruud způsobil minulý týden na turnaji ATP v Riu de Janieru rozruch. Osmnáctiletý mladíček sem dostal od organizátorů divokou kartu a asi málokdo by čekal, že jeho tažení se zastaví těsně před branami finále. Norský talent prošel v prvním kole bez problémů přes brazilského daviscupového reprezentanta Dutra Silvu a mohl tak oslavovat své první vítězství v hlavní soutěži na okruhu ATP.

„Bylo to skvělé,“ prohlásil po postupu do druhého kola Ruud na stránkách ATP. „Jsem na tomto turnaji nejníže postavený hráč z žebříčku, a to ze mě dělá outsidera. Což je pro mě lepší,“ dodal tehdy rodák z Osla.

A měl pravdu, neboť jeho vítězné tažení skončilo až v semifinále. Navíc neměl daleko k postupu do finále. Za stavu 6:2 a 5:4 měl totiž mečbol, ten však nevyužil a jeho soupeř Pablo Carreňo utkání otočil a nakonec i vyhrál. Ruud se díky postupu mezi nejlepší čtyři posunul v žebříčku z dvě stě osmého místa na sto třiatřicátou pozici.

„Viděl jsem Caspera poprvé tady v Riu a musím říci, že na mě velmi zapůsobil. Norsko nemělo dlouho tak dobrého hráče,“ složil poklonu talentovanému mladíčkovi Dominic Thiem, vítěz turnaje v Riu.

Casper Ruud vzal poprvé do ruky raketu ve čtyřech letech. K tenisu ho přivedl jeho otec, bývalý devětatřicátý hráč světa Christian Ruud. „Máme spolu skvělý vztah. Někdy to ve světě sportu není úplně ideální, když máte s rodičem tak silný vztah, nám to ale prospívá. Táta je neodmyslitelnou součástí mého týmu,“ řekl tenista, jehož velkým vzorem je Rafael Nadal.

Ruud se stal profesionálním hráčem v roce 2015 a během minulé sezóny zaznamenal v žebříčku raketový vzestup. Loni začátkem ledna byl tisící sto devětatřicátý. Vyrovnané výkony, dva triumfy na turnajích kategorie futures a vítězství na challengeru ho nasměřovaly k tomu, že rok 2016 zakončil už jako dvě stě dvacátý pátý hráč světa. A nyní už mílovými kroky směřuje do první stovky.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori