Hlavní obsah

Dopingoví hříšníci by neměli být podporováni, zlobí se kontroverzní tenista

New York/Praha

Udělovat či neudělovat divoké karty Marii Šarapovové? S blížícím se návratem ruské tenistky na kurty se stále více hráčů vyjadřuje, co si o dopingové hříšnici myslí. A se svým názorem přispěchal i australský bouřlivák Nick Kyrgios.

Foto: Henry Romero, Reuters

Nick Kyrgios.

Článek

„Jsem proti všem látkám, které nepovoleně zvyšují výkonnost sportovce, a to Šarapovová přesně udělala. Nejsem ten, kdo by tady měl říkat, co by provinilci měli či neměli dostat. Nevidím ale důvod, proč by sportovci, kteří podváděli, měli být podporováni,“ prohlásil na webu Tennis World jednadvacetiletý Nick Kyrgios, který je známý svou bouřlivou povahou.

O něco opatrněji se k tématu vyjádřil vítěz US Open z roku 2003 Andy Roddick. „Jsou tu dva různé pohledy na věc. První se týká morálky a druhý je o ekonomickém hledisku. Pokud se jedná o menší akci, tak ta bude z přítomnosti Marie profitovat. Nevyčítám jim, že jí udělí divokou kartu. Co se ale týče grandslamů, je to jiné. Když jí Francouzská tenisová federace nechce udělit divokou kartu, má na to právo. Větší úroveň turnaje znamená také větší odpovědnost,“ vysvětloval svůj názor bývalý americký tenista.

Pořadatele French Open chce přemluvit

Maria Šarapovová se má na kurty vrátit na konci dubna, kdy jí vyprší patnáctiměsíční trest, který dostala za používání nedovolené látky - meldonia. Pětinásobná grandslamová vítězka by se měla objevit 26. dubna na turnaji ve Stuttgartu, kde jí byla udělena divoká karta a kde kvůli ní pořadatelé pozměnili i program.

Poté by se bývalá světová jednička měla představit v Madridu a Římě, kde rovněž obdržela volné karty. Devětadvacetiletá tenistka také hodně stojí o účast na French Open, kde již dvakrát zvítězila. Avšak Francouzská tenisová federace zatím definitivně nerozhodla, zda jí divokou kartu udělí či neudělí. Nejdříve to vypadalo na zápornou odpověď, Šarapovová ale požádala vedení o schůzku, a tak mají pořadatelé před sebou velmi těžké rozhodování.

Někdo se těší, někdo nepostrádá

Proti je však kromě Kyrgiose i světová jednička Andy Murray, který již nedávno prohlásil, že by si hvězdy po odpykání trestu měly cestu mezi nejlepší odpracovat. Divoké karty by dopingoví hříšníci podle něj neměli vůbec dostávat.

Je jasné, že comeback nebude pro rodačku ze Sibiře vůbec jednoduchý. Třeba Španělka Garbiňe Muguruzaová vzkázala, že si na ni už ani nepamatuje. Naopak těší se na ni legendární Boris Becker, nebo Victoria Azarenková. „Myslím, že je pro tenis dobře, že se vrací,“ uvedla běloruská tenistka, která si nyní užívá mateřství, avšak v plánu má návrat na kurty.

Reklama

Související témata: