Hlavní obsah

Je to neřád! „gratuloval“ Wawrinka krajanovi. Bude Federer znovu světovou jedničkou?

Indian Wells

Po loňské půlroční nucené pauze způsobené zdravotními problémy předvádí Roger Federer znovu úchvatné výkony. V lednu vybojoval pětatřicetiletý legendární švýcarský tenista na Australian Open už 18. grandslamový titul, v neděli porazil ve finále v Indian Wells krajana Stana Wawrinku 6:4, 7:5 a získal jubilejní 90. titul z okruhu ATP v kariéře. Pouze Jimmy Connors (109 turnajových prvenství) a Ivan Lendl (94) se mohou pyšnit lepší bilancí. V aktuálním žebříčku ATP poskočil Federer už na šesté místo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále Federer - WawrinkaVideo: sntv

 
Článek

„Rozhodně jsem překonal i svá vlastní očekávání. Mým cílem bylo, abych se do Wimbledonu dostal do elitní osmičky. Tohle je prostě start jako ze snu," pochvaloval si Federer, který v kalifornské poušti vyhrál rekordní pátou trofej a je i zdejším nejstarším vítězem. Do historie se zapsal také jako nejstarší vítěz podniku série Masters.

Třetího muže světového žebříčku Wawrinku, který v Indian Wells hrál finále poprvé, porazil Federer za 80 minut podvacáté v kariéře a počtvrté v řadě. Vyhrál i letošní vzájemné semifinále v Melbourne. „Gratuloval jsem ti už v Austrálii a musím i teď. No, podívejte se, jak se směje. To je neřád," pobavil Wawrinka na kurtu neobvyklým, nicméně přátelsky míněným projevem diváky i svého přemožitele. "Jsem tvůj největší fanoušek," vysekl vzápětí Federerovi poklonu, za kterou sklidil frenetický potlesk publika.

Bude hrát až do čtyřicítky?

Devátý nasazený Federer proměnil v Indian Wells v pátý titul sedmou finálovou účast a vyrovnal rekordní bilanci Novaka Djokoviče v počtu trofejí. Dosud nejstarším šampiónem v Indian Wells byl Connors, který v roce 1984 triumfoval jako jednatřicetiletý. Věkovou hranici pro vítěze podniku série Masters posunul Federer o rok, dosud přehledu kraloval Andre Agassi, který v roce 2004 vyhrál v Cincinnati v 34 letech.

Federer ale ještě rozhodně končit nehodlá. Nedávno na jedné z tiskových konferencí prohlásil, že by si rád kariéru prodloužil až do čtyřicítky. „Doufám, že mi to tělo dovolí," dodala bývalá světová jednička.

Zdravotní potíže jsou ale, zdá se, minulostí. Federer vtrhl na okruh v plné síle, jeho letošní bilance je vskutku obdivuhodná. Ze 14 zápasů prohrál jediný, pouze začátkem března v Dubaji senzačně podlehl Rusovi Jevgeniji Donskému poté, co nevyužil tři mečboly. V Indian Wells na podniku, který je považován za pátý grandslam, však neztratil cestou za vítězstvím ani set.

„Chápu ty řeči o tom, že se zase stanu jedničkou, když teď Andy (Murray) a Novak (Djokovič) nehrají dobře, a snažím se tomu pomoct. Ale tohle je můj 90. titul, tak si ho nejdřív zkusím užít," prohlásil otec čtyř dětí.

Stane se Roger Federer znovu světovou tenisovou jedničkou?
Ano
73,7 %
Ne
26,3 %
Celkem hlasovalo 7303 čtenářů.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík