Hlavní obsah

Usměvavá tenistka letí žebříčkem vzhůru. Teď chci vyhrát Wimbledon, troufá si

Miami/Praha

Během posledních dvou let udělala obrovský skok. Johanna Kontaová na začátku své kariéry nebyla považována za nějak zvlášť talentovanou tenistku, letos však pětadvacetiletá Britka ovládla už dva turnaje a letí žebříčkem vzhůru.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Johanna Kontaová při oslavě titulu v Miami.

Článek

Minulou sobotu vyhrála jako první Britka v historii turnaj v Miami. Pětadvacetiletá Johanna Kontaová za poslední dva roky udělala nesmírný pokrok. Zatímco na začátku ledna 2015 jí patřila ve světovém žebříčku sto čtyřicátá šestá pozice, nyní je už na sedmém místě.

Kontaová se narodila v australském Sydney maďarským rodičům. Když jí bylo čtrnáct, přestěhovali se do Velké Británie, avšak Johanna Austrálii reprezentovala ještě dalších sedm let. Svůj první titul vyhrála krátce před svými sedmnáctými narozeninami na turnaji ITF v Bosně a Hercegovině.

Na okruhu WTA nepředváděla žádné velké výsledky, zlom přišel až na US Open v roce 2015. Tam se prokousala kvalifikací, ve druhém kole vyřadila Garbiňe Muguruzaovou, ve třetím si poradila s Andreou Petkovičovou. Stopku jí vystavila až v osmifinále Petra Kvitová.

Další úspěch pak přišel v lednu 2016 na Australian Open. Tady hned v úvodním kole vyřadila Venus Williamsovou a její úžasná jízda skončila až v semifinále, ve kterém nestačila na pozdější vítězku turnaje Angelique Kerberovou. Své první trofeje z turnaje WTA se dočkala v létě, když nenašla přemožitelku ve Standfordu.

Do letošní sezóny vlétla usměvavá tenistka jako uragán. V lednu ovládla turnaj v Sydney, na Australian Open se dostala do čtvrtfinále a minulý týden zvítězila v Miami. Tady ve finále porazila Caroline Wozniackou. „Byl to skvělý zápas, skvělé finále. Cítila jsem, že bych mohla uspět a jsem strašně ráda, že jsem to dokázala,“ prohlásila na tiskové konferenci Konatová, která se na konci loňského roku musela vypořádat s úmrtím svého mentálního kouče Juana Cota.

„Jsem ráda, že jsem měla kolem sebe vždy velmi dobré lidi. Myslím, že i díky jejich znalostem a moudrosti jsem svou hru postavila na pevných základech a dostala jsem se takhle vysoko,“ přiznala sedmá hráčka světa, která by si brzy ráda splnila další sen. „Chtěla bych vyhrát Wimbledon,“ prozradila své přání Kontaová.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík