Hlavní obsah

Vaidišová byla v Paříži dva míče od finále

PAŘÍŽ

Dva míčky! Neskutečně blízko do finále tenisového French Open měla česká hráčka Nicole Vaidišová. V semifinále pařížského turnaje tie-break druhé sady nezvládla, a tak postup slavila Ruska Světlana Kuzněcovová po setech 5:7, 7:6 (5) a 6:2. Vaidišová po zápase rychle mizela v šatně. Neměla daleko k slzám.

Článek

"Pociťovala jsem v tom okamžiku spíše zklamání než vztek. Snažila jsem se hrát na sto procent, ale nevyšlo to," posteskla si česká tenistka.

Během zápasu měla několikrát příležitost strhnout utkání na svoji stranu. "Měla jsem šance, ale stalo se," pokrčila rameny sedmnáctiletá Češka. "Samozřejmě jsem hrozně zklamaná. Ráda vyhrávám a nenávidím prohry," prohlásila.

Vaidišová začala souboj se Světlanou Kuzněcovovou nervózně. Ruská tenistka udržela lehce podání. Obě tenistky si dál držely svůj servis. V páté hře měla česká hráčka brejkbol, ale Kuzněcovová ztrátu podání odvrátila a parádním prohozem servis udržela. V osmé hře Vaidišová jako první zaváhala a ruská tenistka se ujala vedení 5:3. Jenže česká tenistka posléze získala čtyři hry v řadě, když často chybující Kuzněcovovou převyšovala výbornými returny a set za 56 minut zakončila čistou hrou.

Nebyla nervózní ani se nerozklepala

Kuzněcovová marně doháněla na stranách kurtů míčky perfektně umístěné Vaidišovou. Hned v první hře druhé sady česká tenistka využila brejkbol. Svěřenkyně nevlastního otce Aleše Kodata s přehledem držela vlastní servis. Zaváhala však v nejméně vhodnou dobu za stavu 5:4. Kuzněcovová získala první míček, při další výměně pak hlavní rozhodčí opravila výrok soudce na čáře ve prospěch ruské tenistky. A za stavu 15:40 udělala Vaidišová dvojchybu.

"Sice to mohlo vypadat nadějně, ale pořád byla cesta k vítězství hodně dlouhá. Vůbec si nemyslím, že jsem byla bláznivě nervózní, nebo jsem se rozklepala. Prostě jsem nepodávala dost dobře," mínila Vaidišová. V následných dvou hrách si obě tenistky udržely podání a rozhodovalo se v tie-breaku.

Kuzněcovová vedla už 4:1 a 5:3, přesto Vaidišová zabojovala s srovnala stav na 5:5. V tu chvíli byla Vaidišová, která podávala, dva míčky od finále. Následně však česká tenistka zkazila nahraný míč, který by znamenal mečbol. Místo toho ruská hráčka při svém podání využila první setbol.

V posledním setu chyběly síly

Po osmapadesáti minutách, během nichž Vaidišová vyrobila osmnáct nevynucených chyb ve srovnání s pěti na straně Kuzněcovové, byl stav zápasu 1:1. "Kdybych mohla některé momenty vrátit, chtěla bych je zahrát jinak. Jenže kdyby se prostě nepočítá," věděla Vaidišová.

Do třetí sady vstoupila Vaidišová podáním, ale servis neudržela. Při druhé hře pak Kuzněcovová své sokyni nedovolila získat jediný míček. Na české tenistce bylo patrné zklamání ze ztráty druhého setu. Ve srovnání se soupeřkou také stále častěji chybovala a byla pomalejší než v předchozím průběhu utkání. První hru získala až za stavu 0:4. Na zvrat už neměla dostatek fyzických sil.

"Ve třetím setu už jsem neměla tolik šancí, zatímco soupeřka hrála strašně dobře. Taky jsem se cítila trošku unavená. Projevil se na mě těžký program z minulých dnů," posteskla si Vaidišová, která v poslední hře ani nereagovala na podání Kuzněcovové za stavu 15:40. Ruska proměnila první mečbol esem ve vítězství.

Nakonec se stala miláčkem tribun

"Snažila jsem se hrát na sto procent, přesto postup do finále nevyšel," pokrčila rameny s tím, že boj s Kuzněcovovou ještě probere se svým trenérem v osobě nevlastního otce Aleše Kodata. Celkově své vystoupení v Paříži hodnotila velmi pozitivně.

"Poprvé v kariéře jsem byla v semifinále grandslamového turnaje a porazila jsem světovou jedničku a bývalou světovou jedničku," řekla v narážce na vítězství nad Mauresmovou a Venus Williamsovou. "Myslím, že je toho mnohem více pozitivního než negativního. Dokázala jsem si, že se mohu měřit i s těmi nejlepšími.

Příště už budu chtít vyhrát," usmála se sebevědomě Vaidišová, která i přes kritiku tisku za své chování po zápase s domácí Rezaiovou, se téměř stala miláčkem tribun. "Musím říct, že jsem byla publikem nadšená. Trošku mě překvapilo, jak lidé reagovali. Byli hodně příjemní," uvedla po svém posledním vystoupení v Paříži.

Reklama