Hlavní obsah

Nadal a Federer slibují na Roland Garros finále snů

Obhájce titulu Rafael Nadal a první hráč světového žebříčku Roger Federer splnili v pátečních semifinálových zápasech na Roland Garros roli favoritů a v neděli mohou podle odborníků předvést fanouškům jeden z nejlepších finálových zápasů v historii druhého grandslamového turnaje sezóny.

Článek

První dva nasazení hráči se na nejslavnějším antukovém turnaji utkají o titul poprvé po dvaadvaceti letech. V roce 1984 získal první ze svých tří pařížských titulů Ivan Lendl, když porazil Johna McEnroea.

"Naše první utkání ve finále grandslamového turnaje - myslím, že to bude mimořádné. Navíc jsme jednička a dvojka na světě..." řekl Federer k chystanému duelu s Nadalem.

Federerovi dnes postup do finále usnadnily zdravotní problémy Davida Nalbandiana, který musel zápas ve třetím setu vzdát. První hráč světového žebříčku se tak ocitl jedno vítězství od zisku poslední grandslamové trofeje, která mu ještě chybí.

Nadal si ale na Roland Garros drží stoprocentní úspěšnost. Vloni při svém debutu v hlavní soutěži vyhrál a letos svou bilanci vylepšil už na 13:0. Semifinálovým vítězstvím nad Ivanem Ljubičičem navíc prodloužil svou rekordní antukovou sérii na 59. vítězství za sebou. Federer, úřadující šampion Wibledonu, US Open a Australian Open, zase může nabídnout 27 výher za sebou na grandslamových turnajích.

"Bude to nádherné finále, zvlášť po tom, co jsme předvedli v Monte Carlu a Římě," řekl dvacetiletý Nadal, jenž oba vzájemné maratonské zápasy o titul na podnicích série Masters vyhrál.

S Ljubičičem, který hrál semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře, měl Nadal nejvíce práce ve třetím setu. Chorvat se opíral o drtivé podání a sadu dovedl až do tie-breaku. V něm měl blíž k vítězství, Španěl ale skóre otočil až na konečných 9:7. "Jsem šťastný, ve třetím setu začal hrát hodně dobře," řekl po zápase rodák z Mallorky.

Federer slabší úvod dohnal

Federer měl proti Nalbandianovi slabý start a zpočátku to vypadalo, že do finále postoupí argentinský tenista. První set vyhrál 6:3 a ve druhém vedl 3:0, pak ale Švýcar zabral. Vyrovnal na 1:1 a dominoval i ve třetím setu. Za stavu 5:2 pro něho ale soupeř kvůli zranění břišního svalu utkání skrečoval.

"Najednou jsem ucítil ostrou bolest a bylo to horší než v předchozím zápase," řekl o svých problémech třetí nasazený Nalbandian. "Člověk cítí hořkost. Je kruté, když musíte takhle skončit," dodal.

Pokud Švýcar ve finále uspěje, stane se teprve třetím tenistou v historii, který bude mít ve svém držení tituly ze všech čtyř grandslamových turnajů v sérii, i když ne ze stejné sezóny. Před ním to dokázali Dun Budge a Rod Laver. Trofeje ze všech podniků "Velké čtyřky" dokázalo během své kariéry vyhrát pět tenistů, naposledy svou sbírku završil Američan Andre Agassi triumfem právě v Paříži v roce 1999.

"To by bylo úplně neuvěřitelné. Už tak dlouho se to nepovedlo. Už jenom to, že mám šanci, je neuvěřitelné," řekl Federer.

FRENCH OPEN
Muži
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Nalbandian (3-Arg.) 3:6, 6:4, 5:2 skreč, Nadal (2-Šp.) - Ljubičič (4-Chorv.) 6:4, 6:2, 7:6 (9:7).
Ženy
Čtyřhra - semifinále:
Raymondová, Stosurová (1-USA/Austr.) - Daniiliduová, Medinaová- Garriguesová (15-Řec./Šp.) 6:2, 6:2, Hantuchová, Sugijamaová (5-SR/Jap.) - Jen C', Čeng Ťie (4-Čína) 6:3, 3:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - finále
Srebotniková, Zimonjič (8-Slovin./SČH) - Lichovcevová, Nestor (7-Rus./Kan.) 6:3, 6:4.
Juniorky
Dvouhra - semifinále:
Radwanská (2-Pol.) - Vaňková (ČR) 6:2, 6:1.

Reklama