Hlavní obsah

Chci zase vyhrávát, hlásí před návratem na kurty dopingová hříšnice

Praha

Již za necelý týden se Maria Šarapovová vrátí na tenisové kurty. Třicetiletá Ruska se po vypršení patnáctiměsíčního trestu za užívání nedovolené látky, meldonia, představí na turnaji ve Stuttgartu, kde dostala divokou kartu. „Začínám ze dna žebříčku, chci ale zase vyhrávat,“ hlásí bývalá světová jednička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tenistka Maria Šarapovová.

Článek

Její blížící se návrat vyvolává řadu emocí. Zatímco většina fanoušků se už nemůže dočkat, až ji opět uvidí na kurtech, několik tenistů a tenistek se zlobí, že jsou jí udělovány divoké karty. S rozhodnutím pořadatelů ve Stuttgartu, Madridu a Římě nesouhlasí třeba světová jednička Andy Murray, či její soupeřky Angelique Kerberová, Dominika Cibulková nebo Caroline Wozniacká. Podle nich by dopingová hříšnice měla začínat od nuly a účast na turnajích si vybojovat kvalifikacemi.

Byla tedy jen otázka času, kdy na jejich kritiku zareaguje sama Šarapovová. „Trest jsem si odpykala, tak proč se to stále řeší? Existuje nějaký další důvod, proč mě ještě potrestat? Žádný nevidím,“ prohlásila v rozhovoru pro deník Le Parisien pětinásobná grandslamová vítězka.

„Kdyby byl můj případ trochu nejasný, měli by ostatní právo mě soudit. Ale nezávislá Mezinárodní sportovní arbitráž to objasnila, tak by to už mělo skončit. Není to správné od hráčů, kteří mě kritizují,“ dodala Šarapovová, která před pár dny oslavila třicáté narozeniny.

Jak již před časem přiznala, začátek pauzy pro ni nebyl vůbec jednoduchý. Byla frustrovaná, měla zdravotní problémy a byly chvíle, kdy uvažovala o konci kariéry. Začala se věnovat více společenskému životu, studiu ekonomie, propagaci svých cukrovinek Sugarpova a psaní. Kniha o jejím životě nese název Nezastavitelná a vyjít by měla letos na podzim před US Open.

Poslední týdny se však bývalá světová jednička věnovala naplno tréninku, aby se vrátila v co nejlepší formě. „Je fantastické mít zase cíle, které se vážou k tenisu. Začínám ze dna žebříčku, chci ale zase vyhrávat,“ hlásí jedna z nejhlučnějších tenistek, která podle některých svých kolegyň není příliš kamarádská.

„Jsem profesionálka a soustředím se na svou práci. Nemám potřebu se s hráčkami bavit o svém novém autě, příteli nebo nakupování. To všechno dělám se svými přáteli,“ vysvětlovala své chování. Nyní se už však soustředí jen na turnaj ve Stuttgartu, kde kvůli ní pozměnili i program. „Dostala jsem tady divokou kartu, protože Porsche je nejen sponzorem turnaje, ale zároveň i mým,“ uzavřela Šarapovová.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 19 : 00
20240424T19 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík