Hlavní obsah

Hájek zaskočil ve finále Czech Open Hrbatého

PROSTĚJOV

Tenista Jan Hájek se stal nečekaným vítězem challengeru Czech Open, turnaje dotovaného částkou sto tisíc dolarů. Český hráč, až 174. muž v žebříčku ATP, v sobotu ve finále v Prostějově porazil druhého nasazeného a světovou čtyřiadvacítku Dominika Hrbatého ze Slovenska 6:3, 5:7 a 6:2 po dvou hodinách hry.

Foto: ČTK/Samuel Kubáni

Dominik Hrbatý ve finále Czech Open roli favorita nepotvrdil.

Článek

Vítězkou turnaje žen se stala Izraelka Anna Smašnovová, aniž musela ve finále zahrát jediný míč. Soupeřka druhé nasazené Romina Oprandiová, turnajová sedmička z Itálie, kvůli žaludečním problémům a podezření na zánět slepého střeva k utkání nenastoupila.

Hájek, finalista květnového štvanického Prague Open a vítěz challengeru v italské Barlettě, dokázal v prvním setu otočit skóre z 1:3 na 6:3. Ve druhé sadě pokračoval typický antukový tenis od základní čáry a přesnější ruku měl v závěru slovenský daviscupový reprezentant.

V rozhodující třetí sadě měl více energie a touhy po výhře dvaadvacetiletý hráč z Olomouce, jehož přítelkyní je Daniela Bedáňová, před časem 16. hráčka světa, a koučem její otec Jan Bedáň. Hájek využil hned první mečbol a na oslavu triumfu si lehl na záda.

"Hrál jsem poměrně v klidu, protože jsem neměl co ztratit. První set byl jako na houpačce, ale nerozhodilo mě to. Na začátku třetího setu mi trochu ztuhly záda, proto jsem se snažil zrychlit hru, ale naštěstí to na zápas nemělo žádný vliv," uvedl Hájek na tiskové konferenci.

Do čtvrtfinále se štěstím

Cestou do finále měl Hájek, který týden před začátkem turnaje kvůli nachlazení skoro netrénoval, poměrně štěstí. V prvním kole odvrátil dva mečboly. Ve druhém mu ze zápasu odstoupil kvůli zranění první nasazený Tomáš Berdych, ale od čtvrtfinále své soupeře přehrál.

Poražený finalista Hrbatý poznamenal, že vítězství svému soupeři prakticky daroval. "Porazil jsem se sám. Nešel mi servis a dělal jsem strašně moc chyb. Hájek tak nemusel nic vymýšlet a měl to snadné," řekl slovenský tenista.

Velkou zásluhu na Hájkově dnešním vítězství i celkovým vzestupem v žebříčku, ve kterém byl na začátku roku až ve čtvrté stovce a nyní bude kolem 130. místa, má prý trenér Bedáň. "Začali jsme spolupracovat v prosinci a od ledna se mnou jezdí po turnajích. Vyvedl mě z omylu, že všechno umím, zapracovali jsme na technice a psychice a projevuje se to," pochvaloval si Hájek, který již v neděli odjíždí do Lugana, kde se představí na dalším challengeru.

Hájek je v třináctém ročníku prostějovského challengeru třetím Čechem, který turnaj dokázal vyhrát. Před ním vítěznou trofej zvedli nad hlavu Bohdan Ulihrach v letech 1997 a 2001 a Radek Štěpánek 2003-4.

CZECH OPEN 2006
Muži
Dvouhra - finále:
Hájek (ČR) - Hrbatý (2-SR) 6:3, 5:7, 6:2.
Ženy
Dvouhra - finále:
Smašnovová (2-Izr.) - Oprandiová (7-It.) bez boje.

Reklama