Hlavní obsah

Skandál při Fed Cupu. Nastase komentoval těhotenství Williamsové, pak byl vykázán z lavičky

Rumunská tenisová legenda Ilie Nastase se během barážového utkání o Světovou skupinu II Fed Cupu proti Británii postaral dvakrát o negativní pozdvižení. V pátek před zápasem měl kapitán rumunského týmu posměšné poznámky o nenarozeném dítěti Sereny Williamsové, čímž se začala zabývat Mezinárodní tenisová federace (ITF), dnes byl zase kvůli nevhodnému chování vykázán z lavičky.

Nastase byl vykázán z kurtu, Kontaová se rozplakalaVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Incident se v Konstantě odehrál během druhé dvouhry mezi domácí Soranou Cirsteaovou a Johannou Kontaovou. V druhém setu za stavu 2:1 pro Rumunku si světová sedmička Kontaová a britská kapitánka Anne Keothavongová stěžovaly na chování diváků. Do diskuze se bouřlivě zapojil i Nastase, údajně vulgárně, rozhodčí ho vykázal na tribunu a později úplně ze stadionu. ITF následně uvedla, že Nastasemu byla odebrána akreditace a v neděli se už zápasu nezúčastní.

Utkání bylo po vykázání rumunského kapitána na 25 minut přerušeno, jelikož Kontaová skončila v slzách. Situaci musela v hledišti uklidňovat rumunská jednička Simona Halepová, jež v prvním duelu dne zdolala 6:4, 6:1 Heather Watsonovou. Když se Kontaová psychicky sebrala, dovedla duel k hladkému vítězství 6:2, 6:3 a postarala se o vyrovnání na 1:1.

Sedmdesátiletý Nastase, dvojnásobný grandslamový vítěz a bývalá světová jednička, se dopustil kontroverze už v pátek na tiskové konferenci. Při dotazu na nedávno oznámené těhotenství Sereny Williamsové, který zodpovídala Halepová, řekl rumunsky směrem k dalším členům týmu: "Jsem zvědavý, jakou to dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?" řekl s narážkou na to, že Williamsová je černoška a její snoubenec Alexis Ohanian běloch.

Na jeho výrok okamžitě zareagovala ITF. "Netolerujeme diskriminační a urážlivé chování. Víme o údajných výrocích rumunského kapitána Ilieho Nastaseho a začali jsme s okamžitým vyšetřováním," uvedli představitelé tenisové federace.

Reklama