Hlavní obsah

Serena se brání urážkám Nastaseho. Rumun býval stejný i dřív, u jiné hvězdy zjišťoval panenství

Praha

Když před 45 lety prohrál památný finálový zápas ve Wilmbledonu, publikum na dvorci tehdy charismatickému bavičovi Ilie Nastasemu bouřlivě aplaudovalo. Jenže po víkendovém fedcupovém zápasu v Konstatntě jakékoliv kouzlo dnes již sedmdesátileté legendy minimálně pro Brity definitivně vyprchalo. Své si o bývalé světové jedničce myslí i současná hvězda Serena Williamsová.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Rumunský kapitán Ilie Nastase při utkání s Velkou Británií.

Článek
Fotogalerie

Rumunský fedcupový kapitán Nastase totiž už v pátek před začátkem duelu s Velkou Británií velmi svérázně komentoval těhotenství Williamsové. „Jsem zvědavý, jakou to dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?" narážel na to, že Williamsová je černoška a její snoubenec Alexis Ohanian běloch.

Williamsová se k jeho slovům vyjádřila na sociálních sítích až v pondělí večer. „Jsme zklamaná z toho, že žijeme ve společnosti s lidmi jako je Ilie Nastase, kteří mohou pronášet rasistické komentáře ke mně a mému nenarozenému dítěti a sexisticky urážet moje kolegyně," uvedla šampiónka na svém facebookovém profilu.

Nastase totiž během samotného utkání křičel na světovou sedmičku Johannu Kontaovou a kapitánku Anne Keothavongovou, že jsou „zasrané děvky" poté, co si obě stěžovaly na chování rumunského publika.

Na tiskové konferenci také před médii Keothavongovou velmi těsně objal a pobaveně se jí před novináři ptal na číslo hotelového pokoje.

Shriverová: Respekt k ženám mu chybí už dlouho

V souvislosti s tímto incidentem si vybavila své negativní vzpomínky na rumunského bouřliváka také hvězda osmdesátých let Pam Shriverová. Tu prý obtěžoval už v teenagerských letech.

„Kdykoliv jsem ho na turnajích potkala, vždy se mě ptal, jestli jsem ještě panna. Pokaždé to samé. Když už mi bylo nějakých dvacet let a zeptal se mě na to už asi potřicáté, tak jsem mu řekla: Mohl bys s tím prosím přestat?" cituje Shriverovou BBC.

„Musí se mu nechat, že potom už se mě na to nikdy nezeptal. Ukázala jsem mu hranice a on toho nechal. Tenhle muž nerespektuje ženy už hodně, hodně dlouhou dobu," dodala jedna z nejlepších deblistek všech dob.

Williamsová nyní doufá, že Nastaseho stihne trest. „Moc děkuji ITF, že vezme v úvahu všechna fakta v tomto případu. Má moji plnou podporu," napsala. Sám Nastase si ale z očekávaného trestu velkou hlavu nedělá.

Reklama

Související témata: