Hlavní obsah

Nová Navrátilová? Česká naděje letí vzhůru, plní si sny a těší se na grandslamy

Veronika KramlováSport.czPrávo

Před necelými dvěma týdny ohromila celý tenisový svět. Sedmnáctiletá Markéta Vondroušová tehdy ovládla turnaj v Bielu a zaznamenala velký posun ve světovém žebříčku. Zatímco na začátku roku snila, že by si chtěla zahrát alespoň kvalifikace grandslamů, nyní jako sto čtrnáctá hráčka má velkou šanci se dostat přímo do hlavní soutěže.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tenistka Markéta Vondroušová, vítězka turnaje WTA v Bielu a fedcupová reprezentantka, pózuje s trofejí z turnaje WTA.

Článek
Fotogalerie

Když v necelých šesti letech poprvé přijela na Štvanici v rámci projektu Mini a Baby tenisu s výpravou ze Sokolova, málokoho by napadlo, že tahle dívenka bude jednou jedním z největších talentů českého tenisu. Když se ale předvedla na kurtu, oslnila. „Asi jsem viděl novou Martinu Navrátilovou,“ hlásil tehdy Pavel Huťka, bývalý tenista a současný trenér, kterému malá Markéta přišla naprosto výjimečná.

A vypadá to, že by mohl mít pravdu. Markéta Vondroušová začínala s tenisem ve čtyřech letech doma v Sokolově. „Dělala jsem ale sportů víc. Věnovala jsem se ještě atletice a florbalu. Do Prahy jsem o víkendech dojížděla na tenisové tréninky,“ zavzpomínala na čtvrteční tiskové konferenci na své začátky Vondroušová. „Když mi bylo osm, rozhodli jsme se, že se zaměřím jen na tenis.“

S loktem si nevěděli rady

Svým talentem a pilnou přípravou se vyšvihla až do čela juniorského světového žebříčku. Loni ji však zabrzdilo zranění lokte. S dlouhodobými problémy si nikdo nevěděl rady. „Vždy mi doktoři řekli, abych ho nechala v klidu a po týdnu zkusila hrát. Takhle se to opakovalo několikrát, ale pořád to bylo stejné. Nikdo nevěděl, co s tím, bylo to pro mě těžké,“ přiznala sedmnáctiletá tenistka.

„Někteří říkali, že budu muset na operaci. To se nám ale nezamlouvalo, a tak jsem zkusila terapii. Hodně jsem cvičila, abych ruku posílila, a to mi opravdu pomohlo,“ líčila peripetie, které ji potkaly. Začátkem letošního roku se po více než půlroční pauze opět představila na kurtech. Vítězně. Turnaj ITF ve Stuttgartu-Stammheimu ovládla a všem ukázala, že se s ní musí počítat.

„Pauza mi hodně pomohla. Když jsem viděla, jak se mé soupeřky posouvají v žebříčku výš a výš, chtěla jsem dokázat to samé. Začala jsem věřit, že i já můžu hrát s každým. Moje touha po vítězství je teď mnohem větší,“ prohlásila skromná dívka, která v únoru vyhrála ještě turnaj ITF v Grenoblu a v dubnu zamířila na okruh WTA.

Těší se na Wimbledon

Ve švýcarském Bielu se před necelými dvěma týdny se kvalifikací prokousala do hlavní soutěže. V ní bez problémů prolétla prvním kolem, osmifinále, ve čtvrtfinále porazila Kristýnu Plíškovou, v semifinále Barboru Strýcovou a ve finále nakonec i Estonku Anett Kontaveitovou. Senzace byla dokonána. Talentovaná Češka překvapila celý svět a v žebříčku poskočila z dvě stě třiatřicátého místa na sto sedmnácté.

Pár dní po nečekaném úspěchu si prožila premiéru ve Fed Cupu. V semifinále proti Američankám dokázala vybojovat bod, když porazila Lauren Davisovou 6:2 a 7:5. „Všechno se seběhlo strašně rychle. Ještě mi to nějak nedochází,“ vyprávěla se smíchem. „Účast ve Fed Cupu byla pro mě úžasnou zkušeností. Skvělá atmosféra, výhra nad Davisovou, užila jsem si to. Mám tyhle týmové soutěže ráda,“ dodala.

Nyní strávila pár dní doma, kde relaxovala. „Jen jsem ležela a jedla,“ smála se Vondroušová, kterou příští týden čeká turnaj Prague Open, kam dostala divokou kartu. „Dvakrát jsem už tady hrála a docela se mi tu dařilo, tak snad na to navážu,“ přála si. „Vím, že teď budu pod mnohem větším tlakem, ale těším se. Když budu předvádět dobrý tenis, můžu se dostat daleko.“

Díky skvělým výkonům si splnila už i sen. Na začátku letošního roku, kdy byla v žebříčku na čtyřsté dvaadvacáté pozici, si dala za cíl zahrát si alespoň kvalifikaci nějakého grandslamu. Nyní jako sto čtrnáctá hráčka světa má velkou šanci se dostat přímo do hlavní soutěže. „Už se na ně moc těším, nejvíc asi na Wimbledon,“ uzavřela Markéta Vondroušová.

Reklama

Související témata: