Hlavní obsah

Strýcová - Siniaková 6:3, 5:7, 6:3České derby ovládla zkušenost, Strýcová je ve Stromovce poprvé v semifinále. Dál jde i Plíšková

Praha/Ostrava
Aktualizováno

Tenistka Barbora Strýcová vydřela postup do semifinále turnaje WTA v Praze. Nasazená trojka potřebovala dvě hodiny a 40 minut, aby porazila 6:3, 5:7 a 6:3 krajanku Kateřinu Siniakovou a poprvé si zahraje na J&T Banka Prague Open na antuce ve Stromovce mezi nejlepšími čtyřmi. Druhou Češkou v semifinále se později stala Kristýna Plíšková, která udolala Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, až 144. hráčkou žebříčku WTA, po setech 6:7, 6:4 a 6:2. Obě domácí hráčky na sebe mohou narazit v sobotním finále.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Barbora Strýcová v utkání proti své krajance Kateřině Siniakové v Praze.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Müller - Sousa v Estorilu

Strýcová v úvodu duelu dominovala, po 17 minutách vedla 4:0 a málokdo by si vsadil, že se bude hrát ještě dlouho. Ve druhém setu ale Siniaková hru vyrovnala. Za stavu 4:3 pro Strýcovou si Siniaková nechala obvázat pravý stehenní sval a poté zvládla koncovku druhé sady.

Ve třetím setu rozhodla Strýcová brejkem na 4:2 a zápas ukončila se štěstím při třetím mečbolu. Až hlavní rozhodčí při něm musela potvrdit aut po úderu Siniakové. "Ve třetím setu jsem byla trošičku aktivnější a šla jsem si pro to," řekla Strýcová, která oplatila Siniakové předloňskou porážku ze stejné fáze turnaje.

V semifinále se jednatřicetiletá Strýcová střetne s německou kvalifikantkou Monou Barthelovou (82. v žebříčku WTA), s kterou má bilanci 3:3, ale poslední tři zápasy vyhrála. "Výhra ve čtvrtfinále mi dala sebevědomí, ale v dalším utkání musím hrát zase o něco líp. S Monou se známe, dobře čte hru a já musím hrát pestře," řekla Strýcová.

V semifinále je letos již potřetí (Sydney a Biel), ale do finále ještě nepostoupila. Pokud by to dokázala v Praze, zahrála by si o titul na okruhu WTA znovu po sedmi letech. V roce 2010 hrála na Štvanici své první velké finále dvouhry a Maďarce Ágnes Szávayové tehdy podlehla ve třech setech.

Kristýna Plíšková, dvojče světové trojky Karolíny, která v Praze v roli jedničky vypadla hned v prvním kole, vstoupila do čtvrtfinále špatně. Hodně chybovala a ve výměnách zaostávala. "Myslela jsem si, že jsem favoritka, ale byla jsem tuhá a nervózní," komentovala prohraný první set v tie breaku.

Trenér Martin Fassati 58. hráčku světového žebříčku zklidnil. Fedcupová reprezentantka zlepšila servis, převzala iniciativu a další dva sety proti kvalifikantce ze 144. místa pořadí WTA získala. "Je to moje první semifinále letos a ještě v Praze, tak jsem nadšená," radovala se vítězka loňského turnaje WTA v Taškentu.

V prvním kole vyhrála v české metropoli zápas po deseti letech, ve druhém měla hrát s Lucií Šafářovou, která však kvůli nemoci nenastoupila. Dnes si připsala druhou výhru na antuce. "Všichni se mi smáli a odepisovali na antuce, ale udělala jsem pokrok v pohybu, což je velké plus a doufám, že to pro mě ještě nekončí," řekla Plíšková. V semifinále narazí buď na Chorvatku Anu Konjuhovou, nebo na Lotyšku Jelenu Ostapenkovou. Tento zápas byl ve čtvrtek za stavu 6:3, 4:6 a 1:1 z pohledu Konjuhové přerušen pro tmu a bude se dohrávat v pátek dopoledne.

Už v pátek je na pořadu finále čtyřhry a je jisté, že bude mít českou vítězku. Bývalá deblová světová jednička Květa Peschkeová si společně s Němkou Lenou Grönefeldovou zahraje o titul proti českému páru Siniaková, Lucie Hradecká.

Pavlásek jediným Čechem ve čtvrtfinále

Další český souboj tentokrát na challengeru v Ostravě vyhrál favorizovaný Adam Pavlásek. Druhý nasazený tenista porazil na antukovém kurtu v Komenského sadech loňského finalistu Zdeňka Koláře 6:2, 6:4 a je ve čtvrtfinále.

Pavlásek prošel do čtvrtfinále jako jediný z šesti Čechů, kteří na challengeru Prosperita Open startovali. Z nasazených vypadli Lukáš Rosol ve středečním 2. kole a také Jan Šátral, jenž prohrál hned úvodní zápas. Mezi nejlepší osmičku se nedostal ani nejvýše nasazený Slovák Norbert Gombos.

Kohlschreiber další titul v Mnichově nezíská

Německý tenista Philipp Kohlschreiber přišel o naději obhájit vítězství na turnaji v Mnichově už v druhém kole, v němž prohrál s Argentincem Horaciem Zeballosem 6:7 a 4:6. V pátém vzájemném utkání podlehl 63. hráči světa poprvé a nerozšíří svou rekordní sbírku z bavorského turnaje o čtvrtý titul.

Dvaatřicetiletý Zeballos potvrdil dobrou formu, díky níž v minulém týdnu prošel v Barceloně až do semifinále, v kterém nestačil na španělskou hvězdu Rafaela Nadala. Dalším soupeřem argentinského tenisty, který má na kontě jediný titul z okruhu ATP, bude krajan Guido Pella.

Až 158. hráč světového žebříčku Pella, jenž se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace, překvapil vítězstvím nad čtvrtým nasazeným Italem Fabiem Fogninim 6:3, 6:2.

Tenisový turnaj žen v Praze ve Stromovce (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Strýcová (3-ČR) - Siniaková (8-ČR) 6:3, 5:7, 6:3
Kristýna Plíšková (ČR) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:2
Barthelová (Něm.) - Giorgiová (It.) 7:6 (7:0), 7:6 (8:6)
Konjuhová (7-Chorv.) - Ostapenková (Lot.) 6:3, 4:6, 1:1 přerušeno pro tmu
Čtyřhra - semifinále:
Hradecká, Siniaková (1-ČR) - Voráčová, Atawová (3-ČR/USA) 6:4, 6:4
Peschkeová, Grönefeldová (2-ČR/Něm.) - Muhammadová, Rosolská (4-USA/Pol.) 6:4, 6:2.
Tenisový turnaj žen v Rabatu (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Erraniová (It.) - Gavrilovová (3-Austr.) 7:6 (7:5), 6:4
Pavljučenkovová (1-Rus.) - Davisová (7-USA) 6:4, 3:6, 6:3
Schiavoneová (It.) - Mariaová (Něm.) 6:1, 4:6, 6:3
Lepchenková - Bellisová (obě USA) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Babosová (1-ČR/Maď.) - Gavrilovová, Kruničová (Austr./Srb.) 7:6 (8:6), 6:3
Stojanovičová, Zanevská (Srb./Belg.) - Krejčíková, Kudrjavcevová (4-ČR/Rus.) 7:5, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Čong Hjon (Korea) - Monfils (1-Fr.) 6:2, 6:4
Pella (Arg.) - Fognini (4-It.) 6:3, 6:2
Kližan (SR) - M. Zverev (6-Něm.) 6:2, 6:1
Zeballos (Arg.) - Kohlschreiber (5-Něm.) 7:6 (7:5), 6:4.
Tenisový turnaj mužů v Istanbulu (antuka, dotace 497 255 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Schwartzman (3-Arg.) - Thompson (Austr.) 6:1, 6:3
Djere (Srb.) - Lorenzi (4-It.) 6:4, 6:3
Troicki (5-Srb.) - Chačanov (Rus.) 6:4, 7:6 (7:5)
Lajovič (Srb.) - Južnyj (Rus.) 3:6, 6:0, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Jebavý, Veselý (ČR) - González, Inglot (2-Mex./Brit.) 6:2, 1:6, 10:4.
Tenisový turnaj mužů v Estorilu (antuka, dotace 540 310 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Müller (3-Luc.) - Sousa (Portug.) 6:3, 6:2
Ferrer (4-Šp.) - Silva (Portug.) 6:3, 6:4
Daniel (Jap.) - Fratangelo (USA) 6:4, 6:4.
Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 64 000 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Pavlásek (2-ČR) - Kolář (ČR) 6:2, 6:4
Carballes (4-Šp.) - Reuter (Belg.) 6:0, 6:2
Napolitano (It.) - Dima (Rum.) 6:1, 6:2
Travaglia (It.) - Ramírez (5-Šp.) 6:3, 6:1.

Reklama

Související témata: