Hlavní obsah

Tenisu se rodí nový turnaj reprezentací. Djokovič i Nadal jásají, v pozadí stojí hvězda Barcelony

V mužském tenisovém světě se rodí smělý plán na novou soutěž reprezentačních týmů. Upadajícímu Davis Cupu roste nový konkurent, o němž už nyní s nadšením mluví přední světová esa jako Andy Murray, Novak Djokovič či Rafael Nadal.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Barcelonská hvězda Gerard Piqué v lóži na turnaji v Madridu. Hodně aktivní je i v zákulisí.

Článek

Zajímavostí je, že motorem nového projektu je hvězda fotbalové Barcelony Gerard Piqué, který za nový nápad mocně lobuje v zákulisí na probíhajícím turnaji v Madridu. Nový tenisový Světový pohár by měl být desetidenním turnajem pod záštitou ATP.

„Mluvil jsem tady s Gerardem. Když taková fotbalová hvězda jde do tenisového světa a osobně se i po byznysové stránce zapojí, může to přinést jen pozitiva pro náš sport. Nemůžu prozradit, o čem jsme se bavili, protože hodně z toho ještě není oficiální. Nějaké myšlenky a projekty se rozjíždí, ale ještě nevíme, co se zrealizuje. Záleží na hodně věcech," mlžil Djokovič v Madridu v rozhovoru pro Daily Mail.

Murray čeká překážky

„Kalendář už je tak dost komplikovaný, jsem ale rád, že lidi jako Gerard mají chuť investovat čas a energii do vylepšení našeho sportu. Takže doufám, že se nová soutěž nakonec narodí," pokračoval Srb.

Nadšení z nového nápadu neskrýval ani současný hráč číslo jedna Andy Murray. „Dělat nové věci v tenisu není nikdy jednoduché, brání tomu spousta překážek. Tohle je ale velmi vzrušující myšlenka. Tenis takovou novou soutěž potřebuje. Pokud se to povede, bude to skvělé," líbí se nápad britskému tenistovi, jenž v Madridu vypadl už ve třetím kole.

Nová soutěž by nejspíš ještě více podkopala prestiž Davis Cupu, který se sice pyšní obrovskou tradicí, ale kvůli uvadajícímu zájmu ze strany špičkových hráčů a sílící kritice proti zavedenému formátu, se stále více ocitá na vedlejší koleji.

Probudí se ITF?

ITF (mezinárodní tenisová federace) není zatím schopna na sílící tlaky směrem k Davis Cupu reagovat. Hráči nemají za zápasy ani body do žebříčku ATP, ani prize money. Kvůli víkendovým kláním se často musí přesouvat na dlouhé vzdálenosti těsně po náročných grandslamových turnajích a zvykat si na jiný povrch oproti probíhající sezóně.

„Pravdou je, že během posledních let bylo v ITF spousta manažerů, kteří neudělali vůbec nic. Neadaptovali se na novou dobu a nehledali žádná řešení. Teď máme nového prezidenta a jsem si jistý, že se pokusí s tím něco udělat," neláme hůl nad federací Rafael Nadal.

Antukový král by tak nerad tradiční Davis Cup zavrhl. „Nechci mluvit o nějaké odpovědi na Davis Cup. Zažil jsem v něm skvělé okamžiky, které byly opravdu unikátní. Nikdy bych o něm nemluvil špatně," ujišťoval.

Ač je sám skalním fanouškem Realu Madridu, nápadu hvězdy konkurenční Barcelony by se ale také nebránil: „Už dlouho vím, že existuje skupina lidí kolem Gerarda, kteří chtějí novou soutěž, jakýsi Světový pohár. To by podle mě bylo skvělé, vždy je velmi zajímavé zahrát si za svoji zem."

V rámci okruhu ATP už podobná soutěž fungovala s názvem Světový pohár družstev, dříve Pohár národů. Začala v sedmdesátých letech v jamajském Kingstonu a později se na dlouhá léta přestěhovala do německého Düsseldorfu. Dvakrát v ní triumfovalo bývalé Československo, při posledním ročníku v roce 2012 prohrála samostatná Česká republika ve finále se Srbskem. Nicméně i tento turnaj co do prestiže hodně zaostával za grandslamy či podniky série Masters.

Reklama

Související témata: