Hlavní obsah

Tenisté otestují na novém turnaji mladých hvězd upravená pravidla

Řím

Představitelé ATP vyzkoušejí v listopadu na premiérovém závěrečném turnaji sezóny pro nejlepší mladé hráče do 21 let v Miláně nová tenisová pravidla. Diváci uvidí mimo jiné kratší sady s počítáním bez výhod a s tie breaky za stavu 3:3, zápasy na tři vítězné sety a podání s povolenou tečí sítě.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ruska Maria Šarapovová ve Stuttgartu - ilustrační foto.

Článek

"Tohle je jedna z nejvíc vzrušujících věcí, kterou jsme tu v ATP za dlouhou dobu měli," řekl šéf ATP Chris Kermode při prezentaci turnaje NextGen ATP Finals v Římě. "Snažíme se, aby bylo víc fiftýnů důležitých, aby jich víc mělo okamžitý vliv a aby ubylo hluchých míst," dodal.

Důraz bude více kladen i na čas. Úvodní rozehrávání bude trvat jen pět minut, dobře viditelné hodiny budou hráčům hlídat i dodržování intervalů mezi jednotlivými výměnami, délku pauzy mezi gamy či přestávku na ošetření, jejichž počet bude rovněž omezen. Nově hráči budou moci požádat během zápasu o konzultaci s trenéry, což zatím funguje jen na okruhu WTA.

Na prestižních turnajích ATP Tour se ale v dohledné době žádné změny neplánují. "V příštích pěti letech nechystáme žádnou dramatickou revoluci," ujistil Kermode. "Možná se časem některé prvky zavedou, ale nechceme dělat změny pro změny," dodal s tím, že úprav se možná dočká až další generace tenistů.

Právě pro ně je nově určen podnik NextGen ATP Finals, na němž bude startovat sedm nejlepších hráčů sezóny na okruhu ATP do 21 let. Jako osmý je v základní části doplní na divokou kartu některý z mladých tenistů domácí Itálie.

Reklama