Hlavní obsah

Matteková-Sandsová - Kvitová 7:6, 7:6Kvitová ukončila návrat dvojchybou, vzteky mrštila raketou. Veselý jde dál

Paříž
Aktualizováno

Ostře sledovaný návrat české tenistky Petry Kvitové skončil na grandslamovém French Open ve druhém kole. Po hladkém postupu přes první kolo tentokrát hráčka z Fulneku nestačila na Bethanii Mattekovou-Sandsovou, jíž podlehla 6:7, 6:7. To Jiří Veselý si v Paříži v singlu poprvé zahraje 3. kolo. Brita Aljaže Bedeneho udolal ve čtyřech setech 6:3, 6:3, 4:6 a 6:3.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Petra Kvitová v objetí s Bethanií Mattekovou-Sandsovou po porážce ve druhém kole French Open.

Článek
Fotogalerie

Matteková-Sandsová je sice deblovou světovou jedničkou, ale do hlavní soutěže dvouhry se musela probít z kvalifikace. Pro Kvitovou však byla od začátku mnohem těžší soupeřkou než její krajanka Boserupová v neděli.

Obě hráčky si na úvod duelu prohrály podání, ale pak šla do trháku dvojnásobná wimbledonská šampiónka, když esem na kříž potvrdila brejk na 4:2. Extravagantní Američanka, hrající tentokrát v tílku s třešňovým vzorem, nicméně podle očekávání Češce úspěšně zatápěla perfektními stopbaly i náběhy na síť.

Tie breaky dobře začala a špatně končila

Manko stáhla a set se rozhodoval v tie breaku. V něm vedla Kvitová už 3:0, jenže pak vyprodukovala už pátou dvojchybu v sadě a dalšími nevynucenými chybami povolila soupeřce obrat. Matteková-Sandsová v koncovce trefila vítězný return a po následném zaváhání Češky získala úvodní dějství ve svůj prospěch.

Pak si sice deblová parťačka Lucie Šafářové nechala ošetřit a zatejpovat stehenní sval, ale do druhé sady měla lepší nástup a dál trápila Kvitovou pestrou hrou. Obě hráčky si stejně jako v první sadě dvakrát prohrály servis, a tak znovu rozhodoval tie break, který měl podobný průběh jako ten první.

Česká tenistka vedla už 4:1, znovu ale přišla dvojchyba a následný obrat Američanky, který symbolicky ukončila Kvitová devátou dvojchybou v utkání. Svěřenkyně Jiřího Vaňka vzteky mrštila raketou, ale s vítězkou utkání se u sítě objala.

"V prvním setu měla Petra hodně šancí a zápas vůbec nemusel být takhle dramatický," hodnotil kouč Vaněk. "Kdyby dohrála první set, tak by se uklidnila, ale pauza ji trošku vyvedla z míry a blbě chytala začátek druhého setu. Pak se do toho dostala, ale ukázalo se, že herní praxe tam trošku chybí. Musíme být trpěliví, chodit od turnaje k turnaji a sbírat herní praxi a bude to lepší," doplnil.

Veselého v dalším kole čeká Španěl Bautista

V duelu proti Bedenemu byl Veselý ve výměnách od základní čáry na začátku trpělivější, a když potřeboval, tak i důraznější. První brejk získal na 3:1, ale pak při svém podání prohrával 0:40. Všechny tři brejkboly díky zlepšenému servisu odvrátil a koncovku setu si pohlídal.

Bezpečně získával své podání i ve druhém setu, zatímco slovinskému rodákovi Bedenemu vzal servisy v první a poslední hře. Dostal se do vedení 2:0, ale po třetím setu se ještě z postupu neradoval. Udělal v něm totiž v sedmé hře dvojchybu při brejkbolu, poprvé přišel o servis a po dvou hodinách hry v horku se připravoval na čtvrté dějství.

V něm začal Veselý vypadat unaveněji a chyboval. S obtížemi bojoval o svůj servis, ale v první, třetí i páté hře Britovy brejkboly odvrátil. Na příležitost čekal do osmého gamu - první šanci vyhodil kraťasem a při druhé pomohl soupeř dvojchybou. Český tenista vedl 5:3.

I v poslední více než desetiminutové hře utkání se Veselý těžko prokousával k výhře. Odvrátil další tři brejkboly, což se mu dohromady v utkání podařilo ve 12 z 13 případů. Při prvním i druhém mečbolu poslal míč do autu a třetí už využil. Bedeneův prohoz skončil v autu, což potvrdila hlavní rozhodčí. Zápas tak skončil po dvou hodinách a 52 minutách.

V pátek se třiadvacetiletý Veselý střetne se sedmnáctým nasazeným Robertem Bautistou ze Španělska. S loňským osmifinalistou French Open prohrál svěřenec trenéra Jaroslava Machovského loni oba dva vzájemné duely.

V předešlých čtyřech startech v Paříži vypadl Veselý dvakrát ve druhém i v prvním kole. Na grandslamu je ve třetím kole počtvrté, nejdále to zatím dotáhl loni do osmifinále Wimbledonu, v kterém po pětisetové bitvě prohrál s Tomášem Berdychem.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 miliónů eur):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (ČR) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (15-ČR) - Matteková-Sandsová (USA) 6:7(5:7), 6:7 (5:7)
Čtyřhra - 1. kolo:
Babosová, Hlaváčková (5-Maď./ČR) - Andrianjafitrimová, Hesseová (Fr.) 6:3, 6:0
Hradecká, Siniaková (6-ČR) - Davisová, Melicharová (USA) 7:5, 4:6, 7:6 (7:2)
Georgesová, Paquetová (Fr.) - Grönefeldová, Peschkeová (11-Něm./ČR) 1:6, 7:5, 6:4
Chan Hao-Ching, Krejčíková (12-Tchaj-wan/ČR) - Becková, Voráčová (Něm./ČR) 6:1, 6:1
Ostatní výsledky French Open najdete zde

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Kosťuková - Vondroušová 1 : 1 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová