Hlavní obsah

Pohádka skončila. Jsem překvapená, teď už se ale soustředím na trávu, říká Kvitová

Paříž

Druhé kolo a dost. První kapitola po návratu je uzavřena, Petra Kvitová při premiérové účasti na turnaji po zranění nestačila na Američanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou ve dvou tie breacích. Ale po boji česká tenistka nijak zvlášť netruchlila.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Petra Kvitová ve druhém kole French Open.

Článek
Fotogalerie

"Pohádka skončila. Vlastně jsem překvapená, jak jsem hrála, i když jsem prohrála. Chtěla jsem zvítězit, ale byl to boj a cítím se dobře," řekla Kvitová.

Po prohře vyzdvihla dvě nejdůležitější věci, které se z jejího pohledu na Roland Garros odehrály. "První je, že ruka vydržela," poznamenala Kvitová a pokračovala: "Druhou je, že jsem si odbyla to, co jsem měla. Úkol byl splněn, budu se soustředit už jen na tenis, na přípravu, všechno bude zase tak, jak bylo předtím. Na to se těším nejvíc."

Dvojnásobná wimbledonská vítězka hrála první turnaj po prosincovém přepadení a operaci pořezaných prstů levé ruky, v které drží raketu. V neděli v 1. kole přehrála Američanku Julii Boserupovou. "To bude nejsilnější vzpomínka na návrat. Výhra na 'Chatrieru' byla velmi emotivní," připomínala duel na centrálním dvorci.

Na další americkou hráčku už ovšem nestačila. "Ruka nebyla podle mě tak dobrá jako v prvním zápase, ale takové dny asi budou a budu se na to muset připravit," hodnotila dále. Viděla i pozitiva. "Bojovala jsem, vážně jo, ale necítila jsem se po prohře tak špatně jako obvykle. Po tom, co se stalo, se těším, až to bude zase celé o tenisu. Musím zlepšit spoustu věcí."

Nedokázala přesně popsat, v čem tentokrát operovaná ruka nebyla ideální. "Někdy se vzbudím a je to dobré a jindy tam není něco v pořádku. Jestli jsou to jizvy, nebo je ruka trošku oslabenější... On je ještě pořád čas, kdy se má všechno hojit. Pár měsíců to zabere," uvedla Kvitová.

Na její podporu se arénou neslo i skandování "Petra!" "Atmosféra byla neuvěřitelná. Potěšilo mě to a slyšet moje jméno od diváků bylo hezké," řekla.

Oba sety rozhodla zkrácená hra a Kvitová opakovaně neudržela náskok. Devátou dvojchybou dovršila porážku. Poté co míč zastavila páska, hodila frustrovaně raketou, ač to většinou nedělá. Mohlo to značit, jak moc se toužila k tenisu vrátit. "Nejsem si jistá," culila se Kvitová a doplnila: "Myslím, že táta neměl radost."

Házet chtěla několikrát

Přiznala však, že chtěla mrštit raketou během utkání hned několikrát. Promarnila totiž 10 ze 14 brejkbolů a v obou tie-breacích nadějné vedení. "Ale dlouho jsem si říkala, že ještě ne. Pak už jsem to neudržela. Přišlo mi to zrovna přirozené. Byla jsem zakouslá, boj tam byl. Je mi líto, že jsem nemohla hrát ještě třetí set," řekla česká lvice na závěr vystoupení v Paříži.

Rozhodla se tam startovat na poslední chvíli a nelitovala. "Neměla jsem velká očekávání, hlavně jsem chtěla začít návrat. Tahle mise je splněná. Jsem za to ráda, že to skončilo, teď se budu soustředit na trávu," potvrdila, že její trénink směřuje k účasti ve Wimbledonu.

Zopakovala, jak je ráda, že zase hraje tenis. "Chyběl mi. Být na kurtu a přemýšlet, co soupeřce vyhovuje a co ne, vymýšlet taktiku. Tenis miluju od dětství a chyběly mi i tváře z šatny a lidi okolo. A pocit, když vyhrajete, je úchvatný," vyznala se sedmadvacetiletá hráčka.

Ještě ale nevěděla, kolik turnajů absolvuje před Wimbledonem. "Nemám nic nahraného, takže bych měla absolvovat co nejvíc turnajů, ale ruku nesmím přetížit. O tom se často bavíme, aby se to nezkomplikovalo, nedostal se tam zánět nebo něco."

Za měsíc by v Londýně chtěla hrát lépe než v Paříži. Na All England Club má ty nejkrásnější vzpomínky. "Moje hra trávě sedí. Zase si pronajmeme dům, bude to podobné jako v minulosti. Jsem ráda, že Wimby nevynechám. Jsem ráda, že mi tohle nikdo nevzal. Asi si to užiju víc než v předchozích letech."

Z Paříži letí domů ve čtvrtek. Zamíří i do Vysokého nad Jizerou na kontrolu za lékařem Radkem Kebrlem, který ruku operoval. "Doufám, že tam nenajde nic špatného," dodala.

Reklama