Hlavní obsah

Dvě vítězky? French Open už podle trenéra Kvitové jednu má

Paříž

Má v tom jasno. Letošní grandslamové French Open bude mít podle tenisového trenéra Jiřího Vaňka dvě vítězky. Jednou z nich je jeho svěřenkyně Petra Kvitová, která se na pařížské antuce vrátila na dvorce po vážném zranění levé ruky. Ta druhá vzejde z finále, které je na pořadu příští sobotu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Jiří Vaněk (druhý zleva vpředu) s dalšími členy realizačního týmu Petry Kvitové při utkání s Julií Boserupovou z USA.

Článek

Kvitová odehrála na Roland Garros první dva zápasy po operaci pořezaných prstů z prosincového přepadení v Prostějově. První kolo vyhrála a s turnajem se rozloučila ve druhém po prohře s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA.

"Roland Garros má letos dvě vítězky: jedna bude pravá a druhá bude Petra," říká Vaněk. "Čím si prošla za pět měsíců, to je něco neskutečného. To si lidi neumí představit," dodává trenér, který sledoval rekonvalescenci Kvitové zblízka.

Nejcennější na účasti sedmadvacetileté Kvitové na French Open je už jen její samotná přítomnost v pavouku. "Že sem přišla, stoupla si a hrála," vyzdvihuje Vaněk. Paříž byla něj prvním odrazovým kamenem. "Je tam plno věcí ke zlepšení, ale to bylo i předtím, ale teď na tom budeme moc pomalinku pracovat," těší se Vaněk, bývalý trenér Karolíny Plíškové.

Vaněk: Chybí herní praxe, chce to trpělivost!

Teď měl coby osobní kouč první možnost sledovat v ostrém utkání Kvitovou. Domluvili se na spolupráci loni po sezóně, ale dvojnásobná vítězka Wimbledonu nejdříve nemohla trénovat kvůli zranění a pak přišlo přepadení.

Vaněk ze dvou zápasů nejvíce ocenil bojovnost své svěřenkyně. "Nebojím se říct, že to je česká lvice," zmiňuje známou přezdívku Kvitové. "Dokázala, že se nikdy nevzdává a jde do toho. Bojovnost je neuvěřitelná a herní věci pomalinku přijdou. Jak budeme hrát hrát a hrát, tak to bude lepší," dodává trenér.

Při prohře dvakrát 6:7 s Mattekovou-Sandsovou se na Kvitové projevil herní výpadek. Několikrát neudržela vedení a v důležitých momentech dělala dvojchyby. "Herní praxe tam trošku chybí. Musíme být trpěliví, chodit od turnaje k turnaji a sbírat herní praxi a bude to lepší. Pevně v to věřím," uvažuje Vaněk.

Z Paříže odjíždí Vaněk a celý realizační tým Kvitové s velkým pozitivem. "Jsme šťastný, že ruka nebolí. To je pro nás hlavní vítězství," říká Vaněk.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články