Hlavní obsah

Proti všem! Plíškovou čeká pařížské peklo

Paříž

Od loňského listopadu už Karolína Plíšková ví, jaké to je, když francouzské publikum oslavuje každou její chybu a zaváhání. Po sedmi měsících si nejlepší česká tenistka tuto zkušenost zopakuje na French Open. V duelu s domácí Caroline Garciaovou je dnes v sázce postup do grandslamového semifinále.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Karolína Plíšková po vítězství v osmifinále French Open.

Článek

Ve finále Fed Cupu ve Štrasburku zažila Plíšková pokřikování, pískot a nadávky. I proto teď jednoznačně tvrdí: „Nenechám se rozhodit." Na podzim k českému triumfu v týmové soutěži přispěla výhrou nad Mladenovicovou a úspěšným deblem. Proti Garciaové ale neuspěla, což je před čtvrtfinálovým zápasem pro druhou nasazenou hráčku varováním.

„Z Fed Cupu to už znám a horší to asi nebude. Hrát na grandslamu proti domácí holce, to je asi nejtěžší ze všeho. Je proti vám celý stadión, takže počítám, že to bude peklo," řekla v Paříži Plíšková.

Muguruzaovou dohnali k slzám

Poznala to i loňská vítězka Garbine Muguruzaová, na kterou se v souboji s Mladenovicovou snesly i rasistické nadávky, což španělská tenistka s kořeny ve Venezuele obrečela.

„Existuje jen jediné publikum horší než to francouzské. A to je to pařížské. Mají pocit, jak jsou perfektní, a přitom jsou to idioti," prohlásil před lety strýc devítinásobného šampióna z Roland Garros Toni Nadal.

Za léta, co se synovcem jezdí do Paříže, ví svoje. Chování fanoušků při Nadalových zápasech s francouzskými soupeři, jásot po nečekané porážce se Söderlingem v roce 2009, bučení při oznámení Španělova obratu proti Isnerovi před šesti lety, to všechno „strýčka Toniho" utvrdilo v jeho názoru.

Kodeš: S Francouzem? Vždy utrpení

„Hrát s Francouzem na Roland Garros, to bylo vždycky veliké utrpení," věděl už od šedesátých let dvojnásobný vítěz French Open Jan Kodeš. „Jsou to nacionalisté, fandí bouřlivě, ale neruší při hře, jako se to děje v Americe."

Plíšková měla zatím neobvyklé štěstí na los. Přešla přes Číňanku Čeng Saj-saj, Rusku Alexandrovovou, Němku Withöftovou a Paraguayku Cepedeovou, které rozhodně nepatří ani nepatřily do špičky. Na to, že jde o grandslam, je to až neuvěřitelné. Teď má ale Češka, které scházejí dvě pařížské výhry k postu světové jedničky, před sebou hned dvě výzvy. Vypořádat se nejen s Garciaovou, ale i s jejími fanatickými fanoušky. „Zápasy Fed Cupu mi pomohly, ale je jasné, že to bude ohromně těžké," tuší Plíšková.

Kdo postoupí do semifinále French Open?
Karolína Plíšková
79,8 %
Caroline Garciaová
20,2 %
Celkem hlasovalo 6087 čtenářů.

Reklama