Hlavní obsah

Pavlásek i Veselý postoupili v Prostějově do druhého kola

Petr MarekSport.czPrávo
Aktualizováno

Čeští daviscupoví reprezentanti Adam Pavlásek a Jiří Veselý postoupili do 2. kola tenisového antukového challengeru v Prostějově. Pavlásek po třísetové bitvě za 91 minut zdolal 6:4, 2:6, 6:2 krajana Petra Michneva, jenž do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace. Veselý si snadno poradil s Kazachstáncem Popkem, jehož porazil 6:4, 6:0. V souboji dvou držitelů divokých karet nejvýše nasazený Slovák Martin Kližan přehrál Patrika Rikla 7:5 a 6:2.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Tenista Adam Pavlásek postoupil v Prostějově do druhého kola

Článek

„Kvůli větru nepřišlo, co jsem očekával. Bylo to spíše o hlavě, vítr byl pro oba strašně nepříjemný. Nešlo nic odhadnout, byla to taková loterie, pinkání, čekání na to, co se stane a tak jsem jen rád, že jsem to zvládl," uvedl Pavlásek

V Prostějově, kde loni skončil ve čtvrtfinále, i s ohledem na zdravotní potíže, které ho dlouho sužovaly, žádné přehnané ambice nemá. „Budu samozřejmě bojovat naplno, ale protože jsem letos ještě neuhrál vůbec nic, půjdu zápas od zápasu, míček po míčku, s vírou, že se to někde zlomí, a vrátím se tam, kde jsem byl loni, kdy jsem každý měsíc sbíral šedesát bodů do světového žebříčku" uvedl v Prostějově osmý nasazený hráč.

Zraněné zápěstí, které mu vystavilo v úvodu sezóny na šest týdnů stop, je už podle něj zapomenuto. „Jsem zdravý. Herně však to pořád není ono. Nemohu najít pohodu, stále se trápím, rvu se sám se sebou," přiznal Pavlásek. K návratu do loňské formy by mu podle něj měla pomoci i změna trenéra, proto na konci dubna „vyměnil" Jaroslava Navrátila za Jana Sobotu. „Věřím, že je to ten správný krok k restartu, k tomu abych se dostal, kam si přeji, kde chci být," je přesvědčen 97. hráč žebříčku ATP.

Veselý nadělil kanára

Turnajová dvojka Veselý měl cestu do 2. kola podstatně snazší. Popko mu vzdoroval jen v prvním setu. Ve druhém dostal nepopulárního kanára.

„Byl jsem trochu nervózní, protože po návratu z Paříže jsem si tady zatrénoval jen jednou. Míče tu hodně lítají. Na úvod jsem dělal strašně moc chyb. Veškeré body jsem mu daroval, on ani nemusel prakticky hrát. Když mě ale brejknul na 4:4, začal jsem být trpělivější a snažil se každý míč vrátit zpátky do kurtu, což bylo dnes klíčové," tvrdil Veselý s tím, že stejný výkon by na jeho postup do dalších kol už asi nestačil.

Postěžoval se také, že se již delší dobu potýká s virózou. „Bojuji s ní. Bolí mě za krkem, což je s tím spojeno. Potřeboval bych pár dnů klid, vyležet to, ale nabitý program mi neumožňuje pořádně to vyléčit," vysvětlila turnajová dvojka.

Přesto by na prostějovské antuce rád vybojoval třetí triumf, čímž by se zařadil po bok Radka Štěpánka a Jana Hájka. „Loni jsem mohl být prvním, kdo tu vyhraje třikrát po sobě. To nevyšlo, tak teď přichází další cíl. Musím se však hodně zlepšit, abych ho naplnil," zakončil Veselý, jenž byl na prostějovském challengeru ve finále už čtyřikrát.

Osmnáctiletý Rikl favorizovanému Kližanovi vzdoroval celou úvodní sadu, byl při úderech důrazný i jistý. Jenže pak Kližan uplatnil větší zkušenosti, získal rychle náskok 5:1 a zápas dotáhl za 89 minut do vítězného konce.

Tenisový challenger UniCredit Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 127 000 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (2-ČR) - Popko (Kaz.) 6:4, 6:0
Pavlásek (8-ČR) - Michnev (ČR) 6:4, 2:6, 6:2
Kližan (1-SR) - Rikl (ČR) 7:5, 6:2
Souza (Braz.) - Giustino (It.) 7:5, 6:7 (1:7), 6:3
Robredo (Šp.) - Janowicz (Pol.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:4)
Krawietz (Něm.) - Martin (SR) 2:6, 7:6 (7:4), 6:3
Arevalo (Salv.) - Fucsovics (Maď.) 6:2, 6:3
Sandgren (USA) - Basilašvili (Gruz.) 6:2, 6:4
Ignatik (Běl.) - Janvier (Fr.) 6:3, 6:3
Eriksson (Švéd.) - G. Melzer (Rak.) 7:6 (7:2), 6:4.

Reklama

Související témata: