Hlavní obsah

Thiem - Djokovič 7:6, 6:3, 6:0Djokovič na kolenou! Srb schytal těžký debakl. Murray roli favorita zvládl, Halepová otočila bitvu

Aktualizováno

Sen o obhajobě je v troskách. Loňský šampión z Roland Garros Novak Djokovič schytal ve čtvrtfinále těžký debakl od Rakušana Dominika Thiema 6:7, 3:6 a 0:6. Thiem se utká v boji o finále s největším favoritem Rafaelem Nadalem, jemuž vzdal krajan Pablo Carreňo za stavu 6:2 a 2:0. Do semifinále postoupila i světová jednička Andy Murray. Skot přehrál Japonce Keie Nišikoriho 2:6, 6:1, 7:6 a 6:1. O postup do finále se utká se Švýcarem Stanem Wawrinkou, který bez problému 6:3, 6:3, 6:1 přešel přes Chorvata Marina Čiliče. V ženském pavouku ve velké bitvě porazila Rumunka Simona Halepová ve třech setech Elinu Svitolinovou. Světová čtyřka zdolala Ukrajinku 3:6, 7:6 a 6:0 a v semifinále vyzve Karolínu Plíškovou.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Novak Djokovič neměl proti Dominiku Thiemovi nárok.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletý Thiem ani Nadal cestou do semifinále neztratili v turnaji set.

Třicetiletý Djokovič hrál v uplynulých pěti letech na Roland Garros čtyřikrát ve finále, jednou v semifinále a loňským titulem zkompletoval kariérní Grand Slam. Ve čtvrtfinále v Paříži naposledy vypadl v roce 2010.

Thiem prohrál v loňském semifinále právě s Djokovičem a Srba v předchozích pěti zápasech ani jednou neporazil. Tentokrát ale předvedl skvělou hru. Dobře podával, výborně se pohyboval a získával dlouhé výměny od základní čáry.

Djokovič setboly nevyužil, pak odpadl

Rozhodující byl první set. Djokovič v něm měl za stavu 5:4 při podání Thiema dva setboly, ale Rakušan s jednoručným bekhendem situaci zvládl. V tie-breaku pak úvodní set po hodině a čtvrt ukončil a ve zbytku zápasu na dvorci dominoval.

Šestý nasazený Thiem hrál agresivně a diktoval tempo hry. Při druhém mečbolu a snaze Djokoviče o výpad k síti poslal po lajně vítězný prohoz.

Carreňo musel odstoupit

Zápas Nadala na centrkurtu Philippa Chatriera se hrál ve větru a chladu a Carreňo dokázal v prvním setu vzít favoritovi dvakrát servis. Sám si ale podání ani jednou neudržel, ve výměnách ztrácel a při jednom ze servisů si poranil břišní svaly. Na závěr úvodní sady zahrál Carreňo dvě dvojchyby a odešel na ošetření do šatny.

Nadal se při čekání bavil s hlavním rozhodčím Cédricem Mourierem. Snažil se udržet v pohybu, aby nevychladl, poskakoval a zkusil si servis.

Carreňo po návratu na kurtu vydržel jen krátce. Evidentně se nemohl opřít do podání a jednatřicetiletý Nadal získal hravě dva gamy. Po nich zápas po 51 minutách skončil. Nadal mladšímu kolegovi při odchodu zatleskal.

Obhájí Murray loňské finále?

Potřetí za sebou je v Paříži mezi čtveřicí nejlepších Švýcar Stan Wawrinka. Šampión z roku 2015 postoupil po hladké výhře nad Chorvatem Marinem Čiličem. Jeho dalším soupeřem bude Andy Murray.

Brit otočil duel s Japoncem Keiem Nišikorim a po čtyřsetové výhře je v Paříži v semifinále dokonce počtvrté v řadě a celkově popáté. Na finále dosáhl jen vloni, titul z antukového grandslamu nemá.

V ženské bitvě měla navrch Halepová

Halepová vydřela postup po více než dvou hodinách boje. V závěru druhého setu už přitom byla krok od vyřazení, Svitolinová ale rozhodující chvíle nezvládla. Pátá nasazená Ukrajinka vedla ve druhé sadě už 5:1, nedokázala si ale vypracovat pozici k ukončení zápasu a Rumunka si vynutila tie-break. Teprve v něm se Svitolinová dočkala mečbolu, jenže neproměnila a set ztratila. Koncovku pak neunesla a z kurtu odešla s kanárem.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 milionů eur):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (1-Brit.) - Nišikori (8-Jap.) 2:6, 6:1, 7:6 (7:0), 6:1,
Thiem (6-Rak.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (7:5), 6:3, 6:0,
Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:1,
Nadal (4-Šp.) - Carreňo (20-Šp.) 6:2, 2:0 skreč.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Halepová (3-Rum.) - Svitolinová (5-Ukr.) 3:6, 7:6 (8:6), 6:0
Zápasy českých tenistů zde.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner