Hlavní obsah

Federer dosáhl na trávě rekordního 42. vítězství v řadě

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer si připsal na konto rekordní 42. vítězství na trávě za sebou. První hráč světa to dokázal výhrou v 1. kole Wimbledonu nad Francouzem Richardem Gasquetem 6:3, 6:2 a 6:2. Trojnásobný vítěz z All England Clubu tak o jedno vítězství překonal dosavadní maximum Švéda Björna Borga.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Federer bojoval o své dvaačtyřicáté vítězství na zeleném pažitu prakticky dva dny. Zápas s Gasquetem totiž začal již v pondělí, ale byl po prvním setu kvůli dešti přerušen. V dnešní dohrávce nedal Švýcar soupeři šanci a jasně ho přehrál.

"Každá série je skvělá, ale ještě pokračuji, tak to snad o něco protáhnu, protože čím delší, tím to bude lepší," řekl Federer na tiskové konferenci. "Jsem sám překvapen, že jsem to tak dlouho udržel. Dnes jsem hodně chtěl a vyšlo to," řekl Švýcar.

Zápas Federer ukončil smečí, pak odpálil míč do hlediště a potřásl si rukou se soupeřem. Když se poklonil tleskajícímu publiku, měl již na sobě speciální bílé sako připravené pro Wimbledon, na kterém má na hrudi vyšité F jako Federer, Helvétský kříž a tři rakety znázorňující jeho tři tituly. "Je to unikát, moc krásná práce," řekl Federer.

Naposledy prohrál s Ančičem

Federer vedle maxima na travnatém povrchu drží počtem 56 vyhraných zápasů za sebou i rekord na tvrdém podkladu, který vytvořil letos v Dubaji. Na antuce protáhl nejdelší sérii na Roland Garros Španěl Rafael Nadal, který má ještě šanci vítěznou šňůru protáhnout.

Naposledy na trávě Federer prohrál před čtyřmi lety. V prvním kole Wimbledonu 2002 ho porazil Mario Ančič z Chorvatska.

Borgova neporazitelnost na trávě se odehrála pouze ve Wimbledonu, kde vyhrál pět titulů za sebou, a trvala od roku 1976 do roku 1981, kdy ve finále prohrál s americkým bouřlivákem Johnem McEnroem.

"Borgova série je impozantnější, protože Wimbledon je Wimbledon. Získat zde pět titulů a hrát šestkrát za sebou finále, to je úchvatné. To je skoro neopakovatelné a Borg je mým hrdinou," řekl Federer.

Tabulka (výhry na trávě po sobě):
42 - Federer (Švýc.): Halle 2003 - dosud,
41 - Borg (Švéd.): Wimbledon 1976 - Wimbledon 1981,
23 - Laver (Austr.): Wimbledon 1969 - Wimbledon 1970,
- McEnroe (USA): Brisbane 1980 - Queen's 1982,
- Sampras (USA): Wimbledon 1994 - Wimbledon 1996
- Sampras: Wimbledon 1998 - Queen's 2000.

Reklama