Hlavní obsah

Radši získat grandslam, než být první na světě, má jasno Plíšková

Praha

Podepisovala se a na žádnou prosbu o společnou fotku neřekla ne. Semifinalistka French Open Karolína Plíšková se v neděli v pražském tenisovém areálu na Cibulce ocitla v obležení. Svůj pařížský marš sice nezavršila titulem, ale i tak má ze svého vystoupení na antuce hodně dobrý pocit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Karolína Plíšková si na letošním French Open postupem do semifinále vytvořila své nové maximum na pařížských dvorcích.

Článek

K finále a skoku na první místo světového žebříčku vám moc nechybělo. Přitom na začátku turnaje jste říkala, že budete ráda za každou výhru.

Nakonec se ukázalo, jak je to teď na turnajích otevřené, že má šanci i nenasazená hráčka. Není tam nikdo takový favorit jako bývala Serena Williamsová, která došla všude hodně daleko. Pro mě je ale semifinále obrovský úspěch. Jasně, los nebyl úplně těžký, ale pro mě je na antuce každý zápas náročný. Bojovala jsem s tím a nakonec jsem hrála velmi dobře. Semifinále s Halepovou bylo o pár míčcích.

Rumunka měla stejně jako vy šanci skočit na první místo světového žebříčku, kdyby vyhrála finále, ale také se jí to nepovedlo.

Ostapenková asi měla ve finále čistší hlavu než Simona... Já ale vůbec nepočítám body. On mi to stejně vždycky někdo řekne, já se spíš snažím na turnajích vždycky dojít daleko a tím se posouvat výš.

Je pro vás nejlepší pařížskou zprávou fakt, že jste svou výkonnost na grandslamech konečně ustálila?

Asi jo, předtím to bylo už skoro chronické. Měla jsem to v hlavě a lidi mi to pak připomínali. Víte, že byste podle žebříčku měli někam dojít, ale zápasy jsou těžké od prvního kola. Teď jsem třetí grandslam po sobě přešla třetí kolo, což beru jako docela dobré. A z posledních startů mám bilanci finále, čtvrtfinále, semifinále. To je zásadní posun v kariéře.

Budete tímto stylem pokračovat i ve Wimbledonu?

Snad jo. Pro mě je výhoda, že ani v Paříži jsem nemusela obhajovat. Cokoli uhraju, tak se mi počítá a není tam tlak, že mi odpadnou nějaké body. Tohle je teď výhoda, příští rok to bude horší... Budu se snažit využít toho, jak se mi dařilo. Doufám, že tráva bude ještě lepší než antuka.

Ve Wimbledonu jste čtyřikrát po sobě nepřešla druhé kolo, takže další výzva...

Na každém turnaji jsou trošku jiné favoritky, na antuce to byly Halepová nebo Muguruzaová, která v Paříži obhajovala. Na trávě se to trochu změní. Bude tam Petra Kvitová, která i po zranění bude hodně nepříjemná. Těch holek, co bych nechtěla dostat, tam pár je. Vrací se Azarenková a bude určitě hrát dobře. Takže je to zase otevřené.

Kdybyste si musela vybrat, zda být světovou jedničkou, nebo vyhrát grandslamový turnaj, co byste zvolila?

Radši ten grandslam. Na post jedničky se dostaly holky, které grandslam ani nevyhrály. Získat titul na turnaji se občas podaří, ale ten grandslam, to je fakt něco jiného. Sedm zápasů, můžete narazit na nejrůznější soupeřky... Hezké by bylo se samozřejmě dostat i na tu jedničku, ale k tomu je dobrý základ právě grandslam.

Neděsí vás teď, že právě v místech, kde se hrají největší turnaje, dochází čím dál častěji k teroristickým útokům?

Když jsme na letištích a cestujeme, tak jsme neustále na místech, kde je hodně lidí, a někdy je to docela nepříjemné. Ale to by asi člověk nemohl nikam. Určitě mě nenapadlo, že bych kvůli tomu na nějaký turnaj nejela. V dnešní době se může stát kdekoliv cokoliv. Už loni se o tom hodně mluvilo a Paříž taky není úplně nejbezpečnější místo. Doufám ale, že tenisu se to vyhne.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články