Hlavní obsah

Šafářová - Gavrilovová 6:7, 6:3, 7:6Česká bitva o finále! Kvitová narazí na Šafářovou, která přežila tři mečboly soupeřky. Berdych vypadl

Aktualizováno

Finále turnaje na trávě v Birminghamu bude mít českou účast. V semifinále totiž na sebe narazí Lucie Šafářová s Petrou Kvitovou. První jmenovaná postoupila stejně jako před týdnem v Nottinghamu mezi nejlepší čtyři, když ve více než tříhodinové bitvě s Darjou Gavrilovovou odvrátila tři mečboly a Australanku porazila 6:7, 6:3, 7:6. Kvitová poté vyřadila světovou dvanáctku Kristinu Mladenovicovou z Francie po setech 6:4, 7:6. Tomáš Berdych vypadl na turnaji v Londýně ve čtvrtfinále. Český tenista v duelu s Felicianem Lópezem nevyužil mečbol a prohrál 6:7, 7:6, 5:7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Kvitová - MladenovicováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Šafářová - Gavrilovová v Birminghamu

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Berdych - López v Londýně

Sedmadvacetiletá Kvitová měla po nervózním úvodu, v němž si obě hráčky navzájem prolomily podání, v celém utkání navrch a s jistotou kráčela za postupem. Komplikace přišly až v závěru druhého setu. V desáté hře podávala dvojnásobná wimbledonská šampionka na vítězství, udělala dvě dvojchyby a dovolila o tři roky mladší soupeřce vrátit se do zápasu. "Měla jsem problém s podáním kvůli větru, a když proti ní nepodáváte dobře, máte hned problémy," řekla Kvitová na kurtu.

Rozhodnout musel až tie break, v němž nakonec Kvitová proměnila po hodině a tři čtvrtě druhý mečbol. "Bylo to hodně těsné," řekla Kvitová. "Zvláště druhý set byl vyrovnaný a jsem ráda, že jsem koncovku zvládla. Kristina hrála lépe než na začátku a bylo obtížné udržet si servis," dodala bronzová olympijská medailistka z Ria.

Šafářová zvládla drama

Třicetiletá Šafářová šla v úvodu zápasu s Gavrilovovou jako první do vedení, náskok ale neudržela a první set ve zkrácené hře ztratila. Druhou sadu zahájila Češka dvěma brejky a i přes zaváhání v jejím závěru, kdy nedokázala za stavu 5:2 set dopodávat, dalším brejkem v deváté hře vyrovnala.

Ve třetím dějství nakročila k vítězství Gavrilovová, když se ujala vedení 4:3. V devátém gamu si při podání Šafářové vypracovala dva mečboly, Češka ale oba odvrátila stejně jako třetí šanci soupeřky v následující hře, kterou nakonec získala pro sebe a vyrovnala na 5:5. V tie breaku pak Šafářová vyhrála od stavu 3:5 čtyři míčky v řadě a proměnila první mečbol.

"Byl to úžasný boj od nás obou a jsem šťastná, že jsem vyhrála. Udržela jsem si optimismus až do konce. Měla jsem pár šancí, ale ona výborně podávala. Prostě jsem věřila, že se z toho dostanu a vyhraju," řekla Šafářová.

Po maratónském duelu měla Šafářová nastoupit ještě do čtvrtfinále čtyřhry. Společně s Barborou Strýcovou, s níž v Birminghamu vytvořila nejvýše nasazený pár, ale vzdaly duel s dvojicí Sania Mirzaová, Coco Vandewegheová bez boje.

Pro Kvitovou a Šafářovou to bude desátý vzájemný zápas na okruhu WTA. Naposledy se utkaly před rokem právě na birminghamských kurtech, tehdy ale hned v prvním kole. "Je vtipné, že se zase potkáváme tady. Jsme kamarádky a víme, jak ta druhá hraje. Myslím, že to bude zajímavý zápas," řekla sedmadvacetiletá Kvitová. Ve všech dosavadních duelech slavila proti Šafářové výhru, navíc má s českými soupeřkami suverénní bilanci 21:0.

Berdych a Plíšková ve čtvrtfinále dohráli

Kristýna Plíšková skončila na turnaji na Mallorce ve čtvrtfinále. Američance Catherine Bellisové podlehla za 64 minut 3:6 a 2:6. Berdych prohrál na turnaji v Londýně stejně jako minulý týden ve Stuttgartu ve čtvrtfinále s Felicianem Lópezem. Sedmý nasazený hráč nevyužil v duelu se španělským soupeřem mečbol a po dvou a půl hodinách prohrál 6:7, 7:6, 5:7.

Pětadvacetiletá Plíšková potvrdila, že čtvrtfinále je pro ni letos na okruhu WTA zakleté. Představila se v něm už poosmé, ale do semifinále postoupila 46. hráčka světa jen dvakrát. Ve Španělsku po dvou předchozích turnajích dokázala přejít přes první kolo.

Jednatřicetiletý Berdych, jenž i v předchozím duelu Lópezovi podlehl ve třech setech, si ve vyrovnaném duelu vypracoval první dva brejkboly až v rozhodující sadě. Ani jeden ale neproměnil, při druhé šanci v desáté hře přitom mohl při soupeřově podání zápas ukončit.

López ale hrozbu zažehnal, v následujícím gamu prolomil Berdychovi servis a náskok už nepustil. V semifinále se utká s šestým nasazeným Bulharem Grigorem Dimitrovem. Vítěz z roku 2014 porazil Danila Medveděva z Ruska 6:3, 3:6, 6:3.

Federer hladce postoupil

První nasazený Roger Federer postoupil na turnaji v Halle potřinácté v kariéře do semifinále a o další krok se přiblížil zisku devátého titulu. Pětatřicetiletý Švýcar porazil domácího obhájce titulu Floriana Mayera hladce za 66 minut 6:3, 6:4.

Federer, jenž kvůli odpočinku vynechal celou antukovou sezonu, se po nevydařené premiéře na trávě ve Stuttgartu dostává před Wimbledonem do formy. "Jsem šťastný, byla to hra na slušné úrovni. Především na podání jsem se cítil dobře," řekl osmnáctinásobný grandslamový šampión, jenž Mayera porazil i v osmém vzájemném zápase.

O postup do finále se Federer utká s osmnáctiletým ruským mladíkem Karenem Chačanovem.

Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 885 040 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (7-ČR) - Mladenovicová (5-Fr.) 6:4, 7:6 (7:5).
Šafářová (ČR) - Gavrilovová (9-Austr.) 6:7 (4:7), 6:3, 7:6 (7:5)
Muguruzaová (6-Šp.) - Vandewegheová (USA) 4:6, 6:4 skreč.
Bartyová (Austr.) - Giorgiová (It.) 5:2 skreč.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Mirzaová, Vandewegheová (Ind./USA) - Šafářová, Strýcová (1-ČR) bez boje.
Tenisový turnaj žen na Mallorce (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bellisová (USA) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:3, 6:2
Dvouhra - 2. kolo:
Garciaová (3-Fr.) - Čepelová (SR) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Mayer (Něm.) 6:3, 6:4
Gasquet (Fr.) - Haase (Niz.) 6:1, 3:6, 6:1
Chačanov - Rubljov (oba Rus.) 7:6 (10:8), 4:6, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
F. López (Šp.) - Berdych (7-ČR) 7:6 (7:5), 6:7 (1:7), 7:5
Čilič (4-Chorv.) - Young (USA) 6:4, 7:5
Dimitrov (6-Bulh.) - Medveděv (Rus.) 6:3, 3:6, 6:3
Müller (Luc.) - Querrey (USA) 6:4, 7:6 (7:5).

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner