Hlavní obsah

Kvitová - Bartyová 4:6, 6:3, 6:2To je návrat! Kvitová esem ukončila finále a získala dvacátý titul v kariéře

Birmingham
Aktualizováno

Pohádkový návrat na výsluní ozdobila česká tenistka Petra Kvitová jubilejním dvacátým titulem na okruhu WTA. Půl roku po prosincovém napadení, při němž jí útočník pořezal levou ruku, triumfovala na turnaji v Birminghamu, kde ve finále zvítězila nad Australankou Ashleigh Bartyovou 4:6, 6:3, 6:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová vyhrála turnaj v BirminghamuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Roger Federer vyhrál podeváté turnaj v Halle

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finále v Londýně López - Čilič

Tenistka z Fulneku nastoupila letos po Roland Garros teprve do druhého turnaje a v travnaté generálce na Wimbledon se ukázala ve skvělé formě. Po triumfu v Birminghamu se ve světovém žebříčku posune na 12. místo.

"Je nádherná, ano," řekla Kvitová při pohledu na trofej při slavnostním vyhlášení. Turnaj na trávě vyhrála naposledy před třemi lety, kdy podruhé ovládla Wimbledon. "Ráda hraju finále a na trávě zvlášť, ráda bych jich měla víc. Mám za sebou úžasný turnaj a děkuji za divokou kartu, že jsem tady mohla hrát," řekla česká tenistka.

První set prohrála

Sedmadvacetiletá Kvitová vstoupila do duelu vítěznou hrou, ale pak prohrála se 77. hráčkou světa tři gamy za sebou a navíc za stavu 1:3 odvracela další dva brejkboly. Kouč Jiří Vaněk ale svou svěřenkyni na lavičce uklidňoval, že její šance přijde.

A přesně, jak řekl, za stavu 4:5 měla Kvitová první dva brejkboly a šanci úvodní sadu zachránit. Při prvním ale po druhém servisu soupeřky trefila return do sítě a při druhém míč při výměně sklouzl, opět zahrála do sítě a o set přišla.

Ve druhé sadě Kvitová přidala na razanci a vítězka wimbledonské juniorky z roku 2011 Bartyová už nepodávala tak přesně. Češka vedla 3:0 a 5:1, pak sice i kvůli dvěma dvojchybám prohrála servis, ale druhý set o dvě hry později dopodávala.

Po vítězství upustila raketu

Brejkem pak zahájila i třetí sadu, o výhodu ale ve čtvrtém gamu zase přišla. Rozjetou soupeřku, která v úvodních dvou kolech vyřadila Markétu Vondroušovou a Barboru Strýcovou, ale do vedení nepustila. Od stavu 2:2 a 0:40 Bartyové povolila už jen jediný fiftýn a čistou hrou proměnila první mečbol. Duel zakončila symbolicky 13. esem.

Po vítězném míčku Kvitová skoro vůbec neslavila. Jen upustila raketu na trávu, otočila se a usmála směrem k trenérům a objala se u sítě se soupeřkou. Popoběhla k hledišti a přijala gratulace právě od Vaňka a kondičního trenéra Davida Vydry.

Federer vyhrál podeváté turnaj v Halle

Švýcar Roger Federer ovládl podeváté turnaj na trávě v Halle. Ve finále porazil domácího tenistu Alexandera Zvereva 6:1, 6:3 a čtvrtý titul v sezoně získal za pouhých 52 minut. Svým oblíbeným turnajem prošel osmnáctinásobný grandslamový šampion bez ztráty setu.

Pětatřicetiletý Federer si v Halle vynahradil nepovedený vstup do travnaté sezony ve Stuttgartu, kde se představil po vynechaní jarních antukových turnajů a vypadl hned v prvním zápase s německým veteránem Tommym Haasem. V Halle již byl suverénní a připsal si 16. triumf na trávě. Má jich o šest více než druhý v historickém pořadí Američan Pete Sampras.

"Hrál jsem neskutečně dobře. Cítil jsem se v pohodě a ani na moment jsem nepolevil," uvedl Federer, jenž dnes na servisu prohrál jen devět výměn. "Byl to můj nejlepší zápas tohoto týdne. Skoro všechno dopadlo v můj prospěch," dodal Švýcar

V tomto roce vyhrál i své čtvrté finále, když navázal na vítězství na Australian Open, v Indian Wells a Miami. Alespoň devět triumfů z jednoho turnaje dosud získal pouze jeho španělský rival Rafael Nadal, který má dokonce po deseti titulech z Roland Garros, Monte Carla a Barcelony.

O 15 let mladšímu Zverevovi oplatil Federer porážku z loňského semifinále v Halle a překazil mu návrat do elitní desítky světového žebříčku. "Taky jsi mohl být ke mně milejší a nechat mi víc bodů," žertoval při vyhlášení Zverev.

Ve 140. finále kariéry získal švýcarský tenista 92. titul a ukázal dobrou formu před Wimbledonem, kde bude usilovat o osmé vítězství.

Berdychův přemožitel slaví

Španěl Feliciano López získal na turnaji v Londýně šestý a zatím nejcennější titul kariéry. Pětatřicetiletý rodák z Toleda ve finále s Marinem Čiličem odvrátil mečbol a čtvrtého nasazeného Chorvata na trávě v Queen's Clubu zdolal 4:6, 7:6, 7:6.

López, jenž čelil mečbolu i ve čtvrtfinálovém utkání s Tomášem Berdychem, v Londýně potvrdil, že tráva je jeho nejoblíbenějším povrchem. Vyhrál na ní už 72 zápasů, což ho v žebříčku aktivních hráčů řadí na třetí místo za Rogera Federera (157 výher) a Andyho Murrayho (102). Z turnajového triumfu se na trávě radoval potřetí.

V dramatickém tie breaku třetího setu měl jako první možnost uzavřít duel Čilič, López ale odolal a sám si postupně vypracoval tři mečboly. Svou šanci do třetice po dvou hodinách a 35 minutách hry proměnil a vynahradil si zklamání z roku 2014, kdy v Queen's Clubu nevyužil ve finále mečbol proti Grigoru Dimitrovovi.

Sevastovové repríza vyšla

Lotyška Anastasia Sevastovová vybojovala na Mallorce na druhý pokus titul. Ve finále ve Španělsku zdolala Julii Görgesovou z Německa za dvě a čtvrt hodiny 6:4, 3:6, 6:3 a získala druhou trofej v kariéře.

Druhá nasazená Sevastovová, jenž loni finále na zdejší trávě prohrála, sebrala Görgesové první set na turnaji a ujala se vedení. Osmadvacetiletá Němka dokázala vyrovnat, na třetí titul v kariéře ale nedosáhla.

O rok mladší Lotyška ve třetím setu proměnila první mečbol a navázala na premiérový titul, který získala v roce 2010 v Oeiras.

Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 885 040 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (7-ČR) - Bartyová (Austr.) 4:6, 6:3, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Bartyová, Dellacquaová (4-Austr.) - Chan Hao-Ching, Čang Šuaj (Tchaj-wan/Čína) 6:1, 2:6, 10:8.
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - A. Zverev (4-Něm.) 6:1, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Kubot, Melo (1-Pol./Braz.) - A. Zverev, M. Zverev (Něm.) 5:7, 6:3, 10:8
enisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 1 966 095 eur):
Dvouhra - finále:
F. López (Šp.) - Čilič (4-Chorv.) 4:6, 7:6 (7:2), 7:6 (10:8).
Čtyřhra - finále:
J. Murray, Soares (3-Brit./Braz.) - Benneteau, Roger-Vasselin (Fr.) 6:2, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Antalyi (tráva, dotace 497 255 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Mannarino (Fr.) - Čorič (7-Chorv.) 7:5, 6:4
Darcis (Belg.) - Istomin (Uzb.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4.
Tenisový turnaj mužů a žen v Eastbourne (tráva):
Ženy (dotace 819 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Suárezová (Šp.) - Makarovová (Rus.) 6:3, 6:1
Riskeová (USA) - Cornetová (Fr.) 6:4, 7:5
Mertensová (Belg.) - Babosová (Maď.) 6:1, 6:1
Watsonová (Brit.) - Curenková (Ukr.) 6:3, 4:6, 6:4
Niculescuová (Rum.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:4, 5:7, 7:5
Arruabarrenaová (Šp.) - Putincevová (Kaz.) 6:4, 6:7 (2:7), 2:1 skreč.
Barthelová (Něm.) - Konjuhová (Chorv.) 6:4, 1:0 skreč.
Tenisový turnaj žen na Mallorce (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Sevastovová (2-Lot.) - Görgesová (Něm.) 6:4, 3:6, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Chan Yung-jan, Hingisová (1-Tchaj-wan/Švýc.) - Jankovičová, Sevastovová (Srb./Lot.) bez boje.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík