Hlavní obsah

Ztrácí instinkt zabijáka, pustil se do Djokoviče tenisový bouřlivák

Bývalý tenisový bouřlivák je opět v ráži. John McEnroe se po Sereně Williamsové rozhodl zkritizovat také Novaka Djokoviče. Podle osmapadesátiletého Američana srbský tenista kvůli řešení svých problémů přes filosofii míru a lásky, ztrácí instinkt zabijáka. Navíc nevěří tomu, že bude jeho spolupráce s Andrem Agassim úspěšná.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Novak Djokovič na turnaji v Eastbourne.

Článek

Když se pustí do kritiky, není k zastavení. A tak poté, co prohlásil, že by Serena Williamsová byla mezi muži v žebříčku sedmistá, pustil se do Novaka Djokoviče. Třicetiletému Srbovi se v posledních měsících na kurtech nedaří. V listopadu přišel po sto dvaadvaceti týdnech o post světové jedničky a v žebříčku klesá dál. Nyní je čtvrtý.

Před koncem loňského roku se rozešel se superkoučem Borisem Beckerem, letos na jaře pak po dlouhých letech ukončil spolupráci s Mariánem Vajdou. Na French Open sice už měl nového trenéra Andreho Agassiho, avšak podle Johna McEnroea to žádný dlouhodobý úspěch nepřinese.

Osmapadesátiletý McEnroe se domnívá, že za jeho nevýraznými výkony stojí vliv mentálního kouče Pepeho Imazeho. Ten vyznává filosofii míru a lásky, a Djokovič se těmito teoriemi také nechává strhnout. „Z emocionálního hlediska možná cítil, že potřebuje do týmu přivést někoho, kdo hodně objímá lidi. To se ale neslučuje se zabijáckým instinktem, který Djokovič měl,“ prohlásil McEnroe na webu The Guardian.

„Automaticky ten instinkt neztratíte. Je ale složité být v rozpoložení plném míru a lásky, když jdete na kurt, kde musíte v utkání bojovat,“ vysvětloval dál sedminásobný grandslamový vítěz, který se vyjádřil i k Andremu Agassimu, který s Djokovičem začal spolupracovat.

„Na papíře to vypadá dobře, když vidíte, že ho koučuje zrovna on, je to skvělé i pro tenis. Pokud ale spolu budou trénovat jen chvílema, nepřinese to žádné dlouhodobější úspěchy,“ narážel McEnroe na fakt, že je Agassi hodně zaneprázdněný a s Djokovičem bude jen na některých turnajích.

Djokovič si však spolupráci se sedmačtyřicetiletým Američanem zatím pochvaluje. „Těch několik dní, co byl se mnou na French Open, bylo hodně poučných. Hodně mi to dalo,“ přiznal vítěz dvanácti grandslamů. „Ve Wimbledonu se mnou bude celou dobu, co budu v turnaji, což je pro mě skvělé,“ těší se Novak Djokovič.

Reklama

Související témata: