Hlavní obsah

Wimbledon žasne: David přemohl Goliáše. Sluníčko a vedro, to je moje, smál se drobek

Senzace, David přemohl Goliáše! Příběh ze slavného Wimbledonu bere fanouškům dech. Jen si na první místo ve zmíněném rčení musíte doplnit jméno Dudi. Pak bude všechno sedět. Izraelce Dudiho Selu dělilo od jeho soupeře, Američana Johna Isnera, neskutečných 33 centimetrů výšky a také 69 míst na žebříčku ATP, přesto se z vítězství 3:2 na sety radoval menší z rivalů. „Odehrál jsem solidní zápas, ale určitě tam bylo i štěstí," smál se vítěz. „A pomohlo mi i sluníčko. V tom vedru byl asi soupeř unavenější."

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

John Isner a Dudi Sela před zápasem ve Wimbledonu.

Článek

Když tyhle chlapíky postavíte vedle sebe, rozdíl vás praští do očí. Však už se také v minulosti na jednom turnaji stalo, že po utkání přinesli Selovi malou stoličku, aby se mohl plnohodnotně pozdravit se soupeřem. Fanoušci buráceli smíchem a Sela vzal žert úplně v pohodě. Teď se sice nic podobného nekonalo, ale diváci byli z té bitvy u vytržení.

Izraelec věděl, jaký obr a ranař v jedné osobě se mu postaví. Tušil, že když Isner, jenž měří dva metry a osm centimetrů k tomu, vypálí přesný servis, bude to nechytatelná koule. To se také potvrdilo, pětačtyřicet es už je pořádná porce.

Jenže jakmile došlo na druhé podání, už se zvyšovaly šance 175 centimetrů vysokého "drobečka" Sely. Ten navíc dokázal při vlastním podání oplácet podobnou mincí. Es sice zaznamenal jen pět, ale vítězných míčů uhrál mraky. A také si připsal jen třiadvacet nevynucených chyb oproti padesátce v podání Američana.

Sela ztratil první i třetí set, ale vždycky dokázal odpovědět a srovnat. Rozhodující sadu pak ovládl v poměru 6:3. „Hodně mi pomohlo, že jsem vyrovnal po prohraném prvním setu," prohlásil po utkání.

Cítil se v pohodě, to Isner toho měl ve vedru plné zuby. Zápas trval bez pěti minut rovné čtyři hodiny. „Mně to vedro pomohlo, když pořádně svítí sluníčko a je horko, to miluju," svěřil se Sela, který nad Isnerem vyhrál poprvé v kariéře. Všechna předchozí utkání prohrál.

Reklama

Související témata: