Hlavní obsah

Slovenská kometa píše ve Wimbledonu pohádku. Nemůžu tomu uvěřit, říká po postupu do semifinále

Londýn/Praha

Pohádkový příběh Magdalény Rybárikové ještě nekončí. Osmadvacetiletá Slovenka v úterý ve čtvrtfinále Wimbledonu porazila Američanku Coco Vandewegheovou 6:3, 6:3 a dál může snít sen o vítězství na svém oblíbeném grandslamovém turnaji. „Nemůžu uvěřit tomu, že jsem v semifinále. Jsem tak šťastná a vděčná,“ prohlásila po zápase dojatá tenistka.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková.

Článek

Loni po Wimbledonu musela na operaci levého zápěstí, zanedlouho na to pak musela pod skalpel znovu kvůli bolavému pravému koleni. Přemýšlela nad tím, zda se na kurty ještě někdy vrátí. A zvládla to, navíc ve famózní formě. Letos v březnu byla Magdaléna Rybáriková klasifikována ve světovém žebříčku na čtyři sta padesátém třetím místě. To, co dokázala během čtvrt roku, je neuvěřitelné.

Od února objížděla turnaje ITF, v květnu dva vyhrála a další dva tituly přidala v červnu, kdy už svou skvělou hru předváděla na trávě. Díky posunu na sedmaosmdesátou pozici se na slavný Wimbledon nemusela probíjet kvalifikací a její parádní jízda tak začala rovnou v hlavní soutěži. V prvním kole si poradila s nepříjemnou Rumunkou Monicou Niculescuovou, ve druhém porazila budoucí světovou jedničku Karolínu Plíškovou, ve třetím smetla Ukrajinku Lesju Curenkovou.

Tím si vylepšila své maximum z Wimbledonu, kdy tady v roce 2015 vypadla ve třetím kole. V osmifinále narazila na Chorvatku Petru Martičovou, s tou si nakonec ve třísetové bitvě dokázala také poradit. V úterním čtvrtfinále pak na ní čekala pětadvacátá hráčka světa, Američanka Coco Vandewegheová, a i ta na slovenskou kometu nevyzrála. Rybáriková ji přehrála dvakrát 6:3 a mohla se tak radovat z dalšího senzačního postupu.

„Opravdu tomu nemůžu uvěřit. Jsem tak šťastná a vděčná,“ prohlásila po zápase dojatá hráčka na webu WTA. „Mám za sebou těžký rok. Zranění, operace, rehabilitace a pak jen tvrdá práce. Ale vyplatilo se to. Jsem vděčná za to, že můžu zase hrát. Wimbledon je mým nejoblíbenějším grandslamem a tomu, že jsem se v něm probojovala do semifinále, stále nemohu uvěřit. Nikdy by mě nenapadlo, že dojdu tak daleko,“ vyprávěla bývalá jednatřicátá hráčka světa dál.

Před Wimbledonem se podle svých slov bála, jak jí to půjde. Do každého zápasu se snažila jít uvolněná a pokud možno být co nejméně nervózní. „Před čtvrtfinálovým zápasem jsem si říkala, že je to skvělé, kam až jsem se dostala. Na kurt jsem šla s tím, že si zahraju tenis a uvidíme, co se stane,“ přiznala rodačka z Piešťan, která se ve čtvrtečním semifinále utká se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

S tou se doposud střetla čtyřikrát a dvakrát ji dokázala porazit. „Je to skvělá hráčka. Bude to náročné, ale dám do toho všechno a zápas si budu zase chtít užít. Pod tlakem bude soupeřka,“ dodala Rybáriková, která tak může dál snít o vítězství na nejslavnějším turnaji.

Postoupí Magdaléna Rybáriková do finále Wimbledonu?
Ano
70,6 %
Ne
29,4 %
Celkem hlasovalo 9511 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík