Hlavní obsah

Žádné US Open! Ani další turnaje. Djokovič má problém, končí sezónu

New York

Srbský tenista a majitel 12 grandslamových titulů Novak Djokovič kvůli přetrvávajícím bolestem v lokti ukončil sezónu. Lékaři mu doporučili klid. Operace nutná není. Nezahraje si ale US Open. Ani další turnaje tohoto roku. Poslední zápas absolvoval s Tomášem Berdychem ve Wimbledonu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Srb Novak Djokovič po wimbledonském čtvrtfinále, v němž vzdal Tomáši Berdychovi.

Článek

Třicetiletý Srb, jenž se v této sezóně trápí, právě po Wimbledonu přiznal, že s bolestmi pravého lokte hrál už delší dobu. V uplynulých dnech absolvoval sérii vyšetření, navštívil i specialistu v Torontu.

"Ty problémy má už rok a půl. Ale Nole díky různým léčbám a skvělé fyzické kondici dokázal bolesti potlačit a hrát dál," řekl doktor Zdeslav Milinkovič listu Sportski žurnal. Zranění podle lékaře přešlo do chronického stádia a léčba bude potřebovat čas.

Minimální odhad byl šest týdnů, ale bude to nakonec ještě horší. Ukončí sezónu a bude se soustředit na návrat v příštím roce, jak to letos předvedl například Roger Federer.

Loni v Paříži na Roland Garros rodák z Bělehradu zkompletoval kariérní Grand Slam, ale od té doby se trápil. Ztratil také post světové jedničky. "Problémy se za poslední měsíce horšily, navštívil jsem hodně specialistů a všichni se shodli, že potřebuju klid a pauzu. Zkusím na tom najít něco pozitivního, využít čas co nejlépe, budu celou dobu s rodinou. Zhruba za měsíc se s Jelenou staneme opět rodiči," připomněl otec téměř tříletého syna.

Letos ovládl jen dva turnaje (v Dauhá a Eastbourne), ale žádný grandslam, což se mu stalo poprvé od roku 2010. Absence v New Yorku znamená, že bude na grandslamech chybět poprvé po 51 účastech.

"Pozoruhodná série skončila," řekl Djokovič. "Mé tělo má limity a to musím respektovat. A také musím být vděčný za všechno, čeho jsem dosud dosáhl. Musel jsem udělat radikální rozhodnutí. Bylo to těžké, ale neměl jsem na výběr a budu mít čas na uzdravení svého těla. Pár měsíců nevezmu raketu do ruky," řekl.

Po dlouhé rehabilitaci se začne chystat na návrat na kurty. Hrát by chtěl hned v prvním týdnu nové sezóny. "Jsem rád, že Andre Agassi se mnou zůstane," jmenoval svého superkouče, s nímž začal spolupracovat v květnu.

Reklama

Související témata: