Hlavní obsah

Tenistky chtějí na úkor Francie mezi elitu

CAGNES-SUR-MER

Postup mezi elitní osmičku Fed Cupu si chtějí odvézt české tenistky z Azurového pobřeží. V přímořském letovisku Cagnes-sur-Mer se střetnou o víkendu s Francií oslabenou neúčastí čerstvé wimbledonské vítězky Amélie Mauresmové. Český útok povede hlavně Nicole Vaidišová.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Česká tenistka Nicole Vaidišová.

Článek

Kapitán Tomáš Petera pošle vedle Vaidišové do sobotních dvouher asi uzdravenou Lucii Šafářovou, na čtyřhru jsou připraveny Iveta Benešová a Květa Peschkeová, přičemž jedna z nich by mohla hrát v neděli i dvouhru. "Naší touhou je postup, jsme nažhavené. Bez Mauresmové naše šance vzrostly, ale i tak to bude těžké," řekla Vaidišová ČTK.

Na francouzské straně se očekává, že se jedničkou stane Nathalie Dechyová a do druhé dvouhry kapitán Georges Goven zvažuje Tatianu Golovinovou, která zve z plakátu fanoušky do hlediště. To se asi zcela nezaplní. "Nehraje Amélie a k tomu jsou formule," řekli organizátoři. Prodáno je kolem padesáti procent z 2500 míst na každý den.

V očekávaném pětatřicetistupňovém vedru začnou sobotní dvouhry od 13:00. "Ideálně by se to mělo vyvíjet tak, že ve čtyři povedeme dva nula," zasnil se Petera, ale spokojen by byl se stavem 1:1 na zápasy po sobotě. "To by pro nás byl za jakékoli konstelace dobrý průběh a naděje pro neděli. Snad to jinak nemůže být," doufal Petera.

Výhra je nadosah

Při tréninku se nejlépe jevila světová dvanáctka Vaidišová. I v přípravě sázela esa a tvrdě se opírala do úderů. "Je hodně v pohodě, opravdu hraje výborně. Snad jí to vydrží," přál si kapitán. "Všechno je dobré, zvykly jsme si a je to v klidu," konstatovala Vaidišová, letos semifinalistka na antuce při grandslamovém Roland Garros.

Premiéru ve fedcupové dvouhře by měla zažít Šafářová. Vítězka turnaje v Gold Coastu bude hrát poprvé po měsíční pauze. "Bude to můj první singlový start. Moc se těším a dám do toho všechno, protože budu hrát za rodnou vlast a byla bych ráda za výhru," řekl Šafářová.

Češky oba vzájemné duely s Francouzkami, dvojnásobnými vítězkami soutěže a poraženými finalistkami uplynulých dvou ročníků, hladce prohrály. "Výhra teď není nedosažitelná," věřil Petera v úspěch.

Před rokem hrály Češky o postup do Světové skupiny I s Itálií, která letos vyřadila právě Francii, a prohrály v Liberci 2:3 na zápasy. "Teď je šance na postup mnohem větší," řekl trenér David Kotyza. Ve Světové skupině hrály Češky naposledy v roce 2004, ale tehdy bylo mezi elitou ještě 16 družstev, od zúžení na osm týmů o to usilují podruhé.

Mauresmová, která v Paříži s Vaidišovou prohrála, nehraje kvůli zraněnému stehennímu svalu po finále Wimbledonu. Do dějiště utkání sice přijela, ale po vyšetření v Nice zas odjela. Mrzelo jí, že nebude moci pomoct týmu v utkání, které považuje za nebezpečné. "Ale i tak věřím holkám, že jsou schopny uspět," řekla světová jednička.

Zápas bude oba dny vysílat v přímém přenosu ČT2. Nedělní program má začátek naplánován od 11:00 a hrát se budou dvouhry a čtyřhra.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články