Hlavní obsah

Koželuh byl jako sedmý Čech uveden do tenisové Síně slávy

Karel Koželuh byl v sobotu jako sedmý český rodák uveden do tenisové Síně slávy v americkém Newportu. Jeden z nejlepších světových hráčů dvacátých a třicátých let minulého století se tak připojil k Janu Kodešovi, Haně Mandlíkové, Jaroslavu Drobnému, Ivanu Lendlovi, Martině Navrátilové a Janě Novotné. Z tenistů, kteří ukončili kariéru teprve nedávno, byli oceněni Patrick Rafter a Gabriela Sabatiniová.

Článek

Koželuh byl v sobotu jedním ze sedmi už nežijících tenistů, kterým se v Newportu této pocty dostalo. Dalšími legendami uvedenými do Síně slávy posmrtně byli vedle něho Australanka Nancye Wynne Boltonová, Američanka Marion Jones Farquharová, Francouzka Simonne Mathieuová, Britové Arthur Gore, Herbert Lawford a Němec Hans Nusslein.

"Každý z nich měl na tenis ve své době zásadní vliv. Je naší povinností ocenit jejich zásluhy uvedením do Síně slávy," prohlásil prezident této mezinárodní instituce Tony Trabert.

Koželuha, který žil v letech 1895 až 1950, popisuje oficiální stránka Síně slávy jako vynikajícího všestranného sportovce. Připomíná i jeho fotbalovou kariéru a vypočítává tenisové úspěchy, které zahrnují například vítězství na profesionálních mistrovstvích USA či Francie a titul profesionálního mistra světa z roku 1925. Turnaj, později nazvaný Bristol Cup, vyhrál Koželuh ještě šestkrát.

Sabatiniová se do Síně slávy dostala jako první argentinská tenistka. Vítězku US Open z roku 1990 v sobotu do vybrané společnosti slavnostně uvedla její dlouholetá soupeřka a deblová partnerka Steffi Grafová. Rafter, který byl světovou jedničkou a dvakrát vyhrál US Open, je naopak v Síni slávy už čtyřiadvacátým Australanem.

Reklama