Hlavní obsah

Plíšková si užívá luxus. Poprvé nastoupí jako světová jednička: Nevím, jak obrovský tlak zvládnu

Už pár týdnů se jako první Češka v historii vyhřívá na trůnu světové jedničky, až teď si ale Karolína Plíšková poprvé vyzkouší, jaké to je hrát turnaj z pozice první tenistky světa. V Torontu si užívá hýčkání a luxusu určené jen pro prvotřídní hvězdy, na kurtu ale zažije dosud nepoznaný tlak.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Karolína Plíšková s trofejí pro světovou jedničku.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Karolína Plíšková před Torontem

Před startem torontského Rogers Cupu se fotila s trofejí pro v pořadí 23. ženu v čele žebříčku WTA v historii. Její tvář problikávala z obřích reklamních ploch mrakodrapů dokonce i na newyorském Times Square, čerstvá tenisová královna si ale na místo na absolutním vrcholu s humbukem kolem toho spojeným stále teprve zvyká.

„Jakmile jsem se stala světovou jedničkou, měla jsem řadu žádostí ze strany médií. Snažím se nedělat všechno, protože potřebuji hlavně trénovat a hrát tenis. Zatím se mi daří držet si určitý rozvrh. Jinak se nic moc nezměnilo. Trénuji pořád stejně se stejným týmem. Tady v Torontu mám k dispozici soukromého řidiče, ale ani nevím, jestli je to kvůli tomu, že jsem jednička. Možná má tohle privilegium více hráček," rozpovídala se v rozhovoru pro WTA.

Zároveň přiznala, že uvítala turnajovou pauzu po Wimbledonu, během níž měla možnost si na novou pozici alespoň trochu zvyknout:

„Bylo lepší, že jsem na to měla nějaký čas. I v České republice jsem absolvovala řadu mediálních povinností a vedle toho jsem ještě stíhala trénovat. Uvidíme, jak budu hrát tady (v Torontu). Jde o můj první turnaj po Wimbledonu a nechci mít příliš vysoká očekávání. Pořád prožívám něco dosud nepoznaného a nevím, jak se s tlakem vyrovnám. Doufám, že to bude dobré."

I když zatím prožívá skvělou sezónu, v níž už vyhrála tři turnaje a drží si stabilní výkonnost, její korunovace přišla v trochu kuriózní dobu, kdy vstřebávala zklamání po vyřazení ve Wimbledonu už ve druhém kole od Slovenky Magdalény Rybárikové.

„Nejdřív jsem si ani nebyla jistá, jestli se chci stát jedničkou zrovna tímhle způsobem, když jsem byla na dovolené. Pořád jsem měla v hlavě neúspěch z Wimbledonu. Radši bych něco takového slavila po vítězném zápase, ale prostě se to takhle stalo. I s odstupem si pořád myslím, že jsem dosáhla na fantastický úspěch," přemítala.

V Torontu, kde se na úvod utká buď s Anastasií Pavljučenkovovou, nebo Alizé Cornetovou, začne sérii severoamerických betonových turnajů, kde bude muset nově nabytou pozici tvrdě hájit.

Na čele žebříčku má před pronásledovatelkami Simonou Halepovovu a Angelique Kerberovou jen minimální náskok. Sama navíc obhajuje vítězství na turnaji ze Cincinnati a finále US Open.

„Moc to nepomůže, když jste pod tlakem a ještě víte, že obhajujete titul v Cincinnati a finále grandslamu. Není to úplně nejlepší situace, když obhajujete tolik bodů. Ale uvidíme, jak to dopadne, doufám, že to zvládnu," dodala česká tenisová hvězda.

Reklama

Související témata: