Hlavní obsah

Málem zmrzačil rozhodčího, ale teď dobývá svět. Vzpomínky na ostudu ožijí i na US Open

New York/Praha

Ty dva zápasy od sebe dělí půl roku, ale pro osmnáctiletého kanadského tenistu Denise Shapovalova právě uplynulé měsíce znamenaly zásadní zlom v životě i profesionální kariéře. Talentovaný teenager v pátek na US Open znovu oživí vzpomínky na svůj výstřelek, který málem skončil oslepnutím rozhodčího.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Kanaďan Denis Shapovalov dokázal překvapit i na US Open.

Článek

Shapovalov málem zmrzačil rozhodčího

Shapovalov se ve třetím kole v New Yorku utká s osudovým soupeřem Kylem Edmundem z Velké Británie. Stejný protivník jej v únorovém utkání Davis Cupu frustroval natolik, že někdejší vítěz wimbledonské juniorky vzteky napálil míček tak nešťastně, že trefil do obličeje sudího Arnauda Gabase. Utkání bylo následně kontumováno, což celý daviscupový duel rozhodlo.

O do té doby se o málo známého tenistu rázem začal zajímat celý svět. Jenže tuhle slávu si v Tel Avivu narozený syn ruských Židů zrovna nepřál. „Do té doby sledovalo mé zápasy na youtube pět až deset tisíc lidí. Od toho incidentu je to i 200 tisíc," připomíná efekt negativní publicity.

Rozhodčí musel po jeho nástřelu absolvovat operaci zlomené očnice, nicméně ze zranění se zotavil a jeho zrak zůstal nepoškozen. Pozitivně vyšel z aféry nakonec i sám hráč.

Poučil se

Ke svému provinění se postavil čelem, posypal si hlavu popelem a veřejnost jeho upřímnou omluvu bez předem připravených frází přijala. „Chci se omluvit hlavně rozhodčímu a taky všem ostatním, nesmírně se stydím. Cítím se trapně, že jsem takhle zradil svůj tým a svou zemi," kál se.

A z provinění se opravdu poučil. Místo excesů na kurtu se soustředil na prokousávání se z challengerů mezi špičku na turnaje ATP. V červnu na trávě v Londýně už dokázal Edmunda porazit. To nejlepší přišlo ale o měsíc později doma v Montrealu, kde senzačně vyřadil Rafaela Nadala či Juana Martína del Potra a na turnaji Masters dokráčel až do semifinále.

Sezónu začínal ve třetí stovce, ale vyšvihl se už na 69. místo žebříčku a i na US Open naznačuje, že může pomýšlet výš.

„Od toho incidentu jsem ušel dlouhou cestu. Pomohlo mi to dospět. Už jsem se mnohokrát omluvit a mnohokrát se ještě omluvím. Budu s tím muset žít, ale už je to minulost. Teď už jsem jiný člověk i jiný hráč. A teď půjde i o úplně jiný zápas," ví blonďák v obráceně naražené kšiltovce.

Na US Open už dokázal nečekaně spláchnout ve třech setech nasazenou osmičku Jo-Wilfrieda Tsongu a ve spodní polovině pavouka, kde chybí Federer i Nadal dost možná neřekl zdaleka poslední slovo.

Podle býalé světové jedničky Matse Wilandera jej pouze zranění může připravit o to, aby jednou vybojoval grandslamový titul.

Reklama