Hlavní obsah

Plíšková - Bradyová 6:1, 6:0Uragán! Karolína Plíšková prosvištěla do čtvrtfinále US Open! Na český souboj v něm ale nedojde

Aktualizováno

Konečně žádné nervy, ale výkon hodný světové jedničky! Pětadvacetiletá česká tenistka Karolína Plíšková se v osmifinále US Open zdržela na kurtu jen tři čtvrtě hodiny. O tři roky mladší a tentokrát až příliš chybující americkou soupeřku Jennifer Bradyovou smetla 6:1, 6:0 a postoupila do čtvrtfinále, v němž mohla narazit na krajanku Lucii Šafářovou. Z možného českého souboje však sešlo, brněnská rodačka totiž podlehla další domácí hráčce Coco Vandewegheové 4:6 a 6:7. Vandewegheová není pro českou jedničku příliš oblíbená soupeřka, Plíšková nad ní vyhrála jen jeden z dosavadních tří vzájemných zápasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tenistka Karolína Plíšková zvládla bez problémů osmifinále grandslamového US Open.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Po dramatických výhrách ve druhém a třetím kole, v kterém odvrátila i mečbol, se Plíšková v osmifinále nemusela o výsledek strachovat. Bradyovou, až 91. hráčku světa a přemožitelku Barbory Strýcové z 2. kola, od začátku přehrávala. Tradičně dobře podávala, hodně agresivně returnovala a tentokrát tolik nechybovala.

V prvním setu odvrátila Plíšková ve druhém gamu dva brejkboly a pak rychle vedla 4:0. Za sedmadvacet minut si šla sednout na lavičku po zisku první sady.  "Je to strašně o mně, jak začnu, jak hraju a jaká ze mě jde energie, od toho se zápas odvíjí. Dneska to bylo dobrý, ustála jsem brejkbol a počáteční nervozita ze mě spadla," řekla.

I ve druhém setu měla vývoj jasně pod kontrolou, zatímco mladá Američanka úplně odpadla. Plíšková dala v utkání sice jen tři esa, ale soupeřku přestřílela 23:6 na vítězné míče.

Těžký moment? Nepřišel

"Čekala jsem, že se ve druhém setu zvedne. Čekala jsem těžký game, ale nakonec nebyl. Říkala jsem si, že to není možný, takhle to nemůže jít. Naštěstí těžký moment nepřišel. Ona nezahrála dobře, já jo a takhle to vypadá," řekla.

"Chtěla jsem využít šanci, kterou jsem dostala, když jsem v minulém kole odvrátila mečbol. A dneska jsem hrála o moc lépe," pochvalovala si Plíšková na kurtu.

Loňská finalistka US Open Plíšková je na grandslamu počtvrté ve čtvrtfinále. Ve stejné fázi letos skončila na Australian Open, v Paříži hrála semifinále. V čele žebříčku je rodačka z Loun osmý týden a v New Yorku musí postoupit do finále, aby měla šanci pozici na singlovém trůnu udržet. Pokud vypadne dříve, jedničkou se stane Španělka Garbiňe Muguruzaová, nebo Ukrajinka Elina Svitolinová.

Šafářová prohrála s Vandewegheovou prvních šest výměn utkání, ale pak byla v první sadě lepší. Měla tři brejkboly, ale ani jeden nevyužila a přišel trest. Za stavu 4:5 Češka při podání prohrávala 0:40 a při druhém brejkbolu chybovala.

Ve druhé sadě se povedlo Šafářové prorazit podání dvacáté nasazené soupeřky, ale o vedení 3:2 vzápětí přišla. V tie breaku pak bývalá pětka žebříčku dvouhry a současná deblová jednička vedla 2:1, jenže následně ztratila šest míčů. Američanka ukončila duel esem a po čtvrtfinále ve Wimbledonu je i mezi nejlepší osmičkou na US Open.

"Každá porážka je frustrující, ale nechala jsem tam všechno. Byla o kousek lepší. Dělala míň chyb než posledně v Indian Wells a výborně podávala," řekla Šafářová, která postupem do osmifinále vyrovnala své maximum na US Open.

Šafářová zůstane deblovou jedničkou i po US Open

Tenistka Lucie Šafářová má jistotu, že zůstane světovou jedničkou ve čtyřhře i po US Open. Připravit o první místo ji mohly Rusky Jelena Vesninová a Jekatěrina Makarovová, ale prohrály v New Yorku již v osmifinále se Slovinkou Andrejou Klepačovou a Španělkou Maríou Martínezovou.

"Jo, tak to je příjemný," reagovala Šafářová. Jinak byla smutná, protože předtím prohrála v osmifinále dvouhry s Američankou Coco Vandewegheovou.

Šafářová obhajuje ve Flushing Meadows body za loňský titul, který získala s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Američanka je od Wimbledonu zraněná, Šafářová tak hraje v páru s Barborou Strýcovou a už postoupily do čtvrtfinále.

Nejvýše nasazené Rusky potřebovaly US Open vyhrát, aby mohly Šafářovou předstihnout. Šanci útočit na čelo měla také Švýcarka Martina Hingisová, ale Šafářová ji postupem do čtvrtfinále z boje o deblový trůn vyřadila.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 50,4 miliónu dolarů):
Ženy - dvouhra, osmifinále:
Plíšková (1-ČR) - Bradyová (USA) 6:1, 6:0
Vandewegheová (20-USA) - Šafářová (ČR) 6:4, 7:6 (7:2)
Čtyřhra - 3. kolo:
Babosová, Hlaváčková (5-Maď./ČR) - Hsieh Su-Wei, Niculescuová (12-Tchaj-wan/Rum.) 6:2, 6:7 (1:7), 7:6 (7:5)
Hradecká, Siniaková (7-ČR) - Bertensová, Larssonová (11-Niz./Švéd.) 6:1, 6:3.
Junioři - dvouhra, 1. kolo:
Nijboer (Niz.) - Štyler (ČR) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - 1. kolo:
Rodionov, Vrbenský (2-Rak./ČR) - Grant, Zink (USA) 6:4, 7:6 (7:3)
Added, Bergs (Fr./Belg.) - Štyler, Kirkov (ČR/USA) 6:2, 1:6, 10:7
Výsledky ostatních zápasů US Open zde.

Reklama

Související témata:

Pavouk - US Open - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Česká republika Kar. Plíšková Spojené státy Bradyová
    6 : 1; 6 : 0
  • Spojené státy Vandewegheová Česká republika Šafářová
    6 : 4; 7 : 6
  • Ukrajina Svitolinová Spojené státy Keysová
    6 : 7; 6 : 1; 4 : 6
  • Ruská federace Kasatkinová Estonsko Kanepiová
    4 : 6; 4 : 6
  • Španělsko Suárezová Spojené státy V. Williamsová
    3 : 6; 6 : 3; 1 : 6
  • Česká republika Kvitová Španělsko Muguruzaová
    7 : 6; 6 : 3
  • Německo Görgesová Spojené státy Stephensová
    3 : 6; 6 : 3; 1 : 6
  • Lotyšsko Sevastovová Ruská federace Šarapovová
    5 : 7; 6 : 4; 6 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Česká republika Kar. Plíšková Spojené státy Vandewegheová
    6 : 7; 3 : 6
  • Spojené státy Keysová Estonsko Kanepiová
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy V. Williamsová Česká republika Kvitová
    6 : 3; 3 : 6; 7 : 6
  • Spojené státy Stephensová Lotyšsko Sevastovová
    6 : 3; 3 : 6; 7 : 6
  • Semifinále

  • Spojené státy Vandewegheová Spojené státy Keysová
    1 : 6; 2 : 6
  • Spojené státy V. Williamsová Spojené státy Stephensová
    1 : 6; 6 : 0; 5 : 7
  • Finále

  • Spojené státy Keysová Spojené státy Stephensová
    3 : 6; 0 : 6