Hlavní obsah

Kouč Sereny radí Plíškové, jak vymazat zbraň soupeřky v boji o semifinále US Open

New York

Na světovou tenisovou jedničku Karolínu Plíškovou čeká na US Open dosud nejtěžší soupeřka. V duelu o postup do semifinále vyzve od 18 hodin nasazenou dvacítku Coco Vandewegheovou, která chytla v New Yorku skvělou formu. Na poslední Češku v pavouku dvouhry rozhodně nečeká lehká práce.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Tenistka Karolína Plíšková zvládla bez problémů osmifinále grandslamového US Open. Světová jednička porazila Američanku Jennifer Bradyovou v New Yorku suverénně 6:1, 6:0.

Článek

Obě hráčky platí za jedny z nejlépe podávajících tenistek na celém okruhu, a právě to, jak si hráčky poradí se servisem soupeřky bude nejspíš rozhodovat. Myslí si to i kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou.

„Vandewegheová má jedno z nejtvrdších prvních podání, ale od začátku turnaje se pyšní zejména skvělým druhým servisem, po němž vyhrála proti Šafářové 66 procent míčů. Coco zvládá kick servis lépe než kterákoliv z jejích soupeřek," chválí Američanku Mouratoglou, jenž během US Open spolupracuje s televizí Eurosport.

Šafářová měla problémy

Šafářovou, která Vandewegheové podlehla v osmifinále, rovněž trápil return druhého servisu. „Míček má tolik rotace, že po odskoku vystoupá do výšky dvou metrů a letí ven z kurtu. Proto měla Šafářová tolik potíží," analyzoval kouč.

A zároveň radil, jak si s eliminací nepříjemného servisu poradit. „Šafářová stála při returnu druhého podání v průměru čtyři centimetry za základní čarou. Radwaňská se přitom o kolo dříve posouvala až metr a 63 centimetrů do kurtu a v těch případech vyhrála 56 procent míčků po retrurnu. To je určitě příklad, který by měla Karolína následovat, obzvlášť s její výškou a rozsahem paží, s nimiž může efektivně snižovat úhly."

Vzápětí ale dodal, že zahrát takový retrun je velmi obtížné na koordinaci pohybů a správný timing.

„Už ve Stuttgartu se Plíšková snažila chodit při returnu druhého servisu víc do kurtu, ale byla jen částečně úspěšná. Vyhrála z něj jen 45 procent míčů," připomněl Mouratoglou poslední porážku české tenistky, která má se svojí soupeřkou vyrovnanou bilanci 2:2. Všechny dosavadní zápasy zatím skončily ve dvou setech.

Vandewegheová si zatím letos to nejlepší schovává na grandslamy, kde si už potřetí zahraje čtvrtfinále. Zatímco na turnajích velké čtyřky má letos bilanci 13:3, na ostatních má skóre 7:11 včetně sedmi porážek hned v úvodních zápasech.

„Plíškovou tady každopádně čeká zatím největší výzva, ale Karolína se dobře vyrovnává s tlakem. Češka ve třetím kole přežila mečbol soupeřky," vyzdvihl Mouratoglou.

Pokud si chce česká tenistka udržet pozici světové jedničky, musí na US Open postoupit do finále.

Postoupí Karolína Plíšková do semifinále US Open?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
Celkem hlasovalo 11877 čtenářů.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 19 : 00
20240424T19 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík