Hlavní obsah

Pankáč Borg. Smršť tie breaků. Laver Cup začal pěkně zostra

Praha

Kdepak, není to bezstarostné pinkání hvězd. Laver Cup odstartoval v O2 Areně pěkně od podlahy. Kdo čekal exhibici, šeredně se spletl. V Praze hrají tenisté o body i vlastní prestiž. Diváci hned první den - ještě před závěrečnou čtyřhrou s Tomášem Berdychem - viděli šest tie breaků, jeden super tie break a výhry tří Evropanů.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kapitánovi Evropy Björnu Borgovi se naježily vlasy.

Článek
Fotogalerie

Něco vypustit? Ani náhodou, když máte vedle sebe na lavičce kapitány Björna Borga a Johna McEnroea, nenapadne vás hrát na půl plynu. „Každý z nás má svou hrdost, nikdo to nepřijel jen tak odchodit," tvrdil inspirátor celé akce a grandslamový rekordman Roger Federer.

„On tu ani není prostor dělat nějaké chyby, prohrajete set ve zkrácené hře a váš tým kvůli tomu přijde o bod," vyprávěl Chorvat Marin Čilič, který v prvním singlu přetlačil náhradníka za Argentince del Potra Francese Tiafoea.

Ještě o kus lepší tenis přinesl souboj dalšího Američana Johna Isnera s Rakušanem Dominicem Thiemem, jenž byl duelem dělových servisů proti nesmírné šikovnosti, která nakonec po více než dvou hodinách slavila zasloužený triumf. Čtyřiadvacetiletý Vídeňák prohrál přitom úvodní tie break rekordním poměrem 15:17.

Do varu se dostávalo publikum, i hráči na lavičkách vedle kurtu. Australan Nick Kyrgios po Isnerově fantastickém prohozu dokonce na oslavu přistál na břiše. Thiemovi zase pomohlo, když ho přišli povzbudit Federer s Rafaelem Nadalem. Dokázal pak returnovat Američanův brutální servis a nakonec se vydrápal i ze stavu 0:4 v super tie breaku.

„Udělal jsem jednu chybu, John zahrál skvělý míč a už to vypadalo složitě. Naštěstí se mi ale povedl minibrejk a věci se začaly otáčet v můj prospěch. Pomohl mi ale i týmový duch, protože před zápasem jsem byl dost nervózní. Víc než před utkáním na okruhu ATP, jelikož tohle je fakt výjimečná akce, " zářil Thiem.

Jeho slova ostatně potvrdil i skvěle zrežírovaný slavnostní nástup, po němž se hráči Evropy v modrých tričkách chytli v kruhu kolem ramen. A nejspíš jim to pomohlo v těsných úvodních zápasech. Atmosféra navíc byla dokonale elektrizující, jako na rockovém koncertu. Dokonce natolik, že Borgovi z toho při vstupu na kurt vstaly vlasy, takže vypadal jako vysloužilý pankáč, který se chystá na produkci nějaké legendární skupiny. I jeho protějšek McEnroe se tomu s diváky zasmál, ačkoli jinak má neustále podmračený výraz, jako by se právě probudil.

I když to po třech dvouhrách vypadalo s výběrem světa špatně, jeho kapitán neztratil naději. „V sobotu se hraje za dva body a v neděli za tři. O víkendu to může vypadat úplně jinak," tvrdil McEnroe. Další zápasový program ale bude zveřejněn až v sobotu po 11 hodině.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori