Hlavní obsah

Šňupal v Barceloně. Známý tenista má roční distanc za kokain, přišel o milióny

Londýn

Britský tenista Daniel Evans dostal roční zákaz startů za pozitivní dopingový test na kokain. Trest někdejšímu 41. hráči světa vyprší 24. dubna 2018.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britský tenista Daniel Evans dostal roční zákaz startů za pozitivní dopingový test na kokain (ilustrační foto)

Článek

Dopingovou kontrolou neprošel Evans koncem letošního dubna na turnaji v Barceloně. "Udělal jsem chybu a musím se tomu postavit čelem," řekl předloňský vítěz Davisova poháru v červnu, kdy mezinárodní federace ITF případ zveřejnila a pozastavila mu činnost.

Před komisí ITF se tenista přiznal, že užil malé množství kokainu čtyři dny před kontrolou. Zbytek drogy uložil do taštičky s toaletními potřebami, kde měl rovněž lék, který užívá pravidelně. Zástupci tenisové federace přijali hráčovo vysvětlení, že odtud pak byly jeho prsty či medikament kontaminovány během barcelonského turnaje.

ITF přihlédla při rozhodování k tomu, že nešlo o prostředek zlepšující výkonnost a pozitivní nález pocházel z mimosoutěžní kontroly.

Součástí trestu je také odebrání 103 000 eur (2,7 miliónu korun) z turnajových prémií a všech bodů, které získal od konce dubna do června.

Evans hrál naposledy začátkem června na challengeru v Surbitonu, kde kvůli zranění skrečoval čtvrtfinále. Poté se odhlásil z turnajů ATP v Nottinghamu, Londýně i Eastbourne.

Letos v březnu vystoupal ve světovém žebříčku na 41. příčku, což bylo jeho nejlepší umístění v kariéře. V lednu si zahrál první finále na okruhu ATP na turnaji v Sydney, pak dosáhl postupem do osmifinále Australian Open svého grandslamového maxima.

Reklama