Hlavní obsah

Federer si zahraje posedmnácté za sebou finále

TORONTO

Ani Fernando Gonzalez z Chile nezastavil Švýcara Rogera Federera, který se tak probojoval na tenisovém turnaji série Masters v Torontu již posedmnácté za sebou do finále. Vedoucí muž světového žebříčku vyhrál 6:1, 5:7, 6:3 a vítěznou šňůru na betonových kurtech v Severní Americe prodloužil na 53. vítězství.

Článek

Federerovým soupeřem na cestě za 40. titulem v kariéře bude v neděli Francouz Richard Gasquet.

Federer vyhrál nad Gonzalezem suverénně první set 6:1, ale pak se zadrhl a stejně jako v předchozích dvou duelech s Belgičanem Malissem a Rusem Tursunovem musel bojovat o postup ve třech setech. "Stálo mě to hodně úsilí, ale bojoval jsem a jsem rád, že si zahraji finále. Měl jsem měsíc pauzu, žádné turnaje, takže co víc si můžu přát," řekl novinářům Federer.

Příští týden v Cincinnati bude útočit na vyrovnání rekordu Ivana Lendla, který v letech 1981/82 postoupil do finále osmnáctkrát za sebou. Sobotního soupeře Gasqueta Federer letos ve všech třech vzájemných duelech porazil, pokud by Toronto bylo výjimkou, dvacetiletý Gasquet by se zařadil do vybrané společnosti jen tří hráčů, kteří od začátku roku 2005 získali Švýcarův skalp.

Předchozími byli Španěl Rafael Nadal, Argentinec David Nalbandian a Rus Marat Safin. "Bude to těžké, ale můžu hrát bez tlaku. On je velkým favoritem, vždyť je nejlepší na světě, prostě neuvěřitelný. Má výborný servis, forhend, nikdy nechybuje a pořád chodí na síť," uvedl Gasquet. Finále Rogers Cupu s dotací 2,45 miliónu dolarů začne ve 21:00 SELČ.

O titul v Los Angeles se utkají Dementěvová a Jankovičová

O titul na tenisovém turnaji v Los Angeles se v neděli utkají dvě Jeleny - čtyřiadvacetiletá Dementěvová z Ruska a o tři roky mladší Jankovičová ze Srbska. Dementěvová v ruském duelu těžila z chyb nejvýše nasazené Marii Šarapovové a vyhrála 7:5, 6:2, Jankovičová vyřadila bývalou světovou jedničku Serenu Williamsovou z USA rovněž ve dvou setech 6:4 a 6:3.

Šarapovová vyhrála v minulém týdnu podnik v San Diegu a dlouhá série zápasů se na ní podepsala. "V posledních třinácti dnech jsem jich hrála devět. Byla jsem unavená, a to už při rozcvičování," přiznala Šarapovová, která působila v sobotním semifinále odevzdaně a dopustila se 46 nevynucených chyb. Následně oznámila, že další podnik Rogers Cup v Montrealu v příštím týdnu vynechá.

Williamsová, vracející se na kurty po půlroční léčbě kolena, měla proti Jankovičové dvojnásobnou motivaci, protože chtěla pomstít starší sestru Venus za čtvrté kolo Wimbledonu. Tehdy Venus obvinila Jankovičovou, že podala dříve než byla připravena. Tentokrát si stěžovala Serena, že ji mladá Srbka trefila při výměně stran zkraje druhého setu míčkem. "Málem mi zasáhla oko," postěžovala si Američanka rozhodčímu.

Navzdory semifinálové porážce se Williamsová posune ve světovém žebříčku ze 110. místa zhruba o třicet příček výše.

TORONTO
Dvouhra - semifinále: Federer (1-Švýc.) - Gonzalez (15-Chile) 6:1, 5:7, 6:3.
Čtyřhra - semifinále: Hanley, Ullyett (3-Austr./Zimb.) - Damm, Paes (7-ČR/Ind.) 3:6, 6:4, 10:4.
LOS ANGELES:
Dvouhra - semifinále: Dementěvová (3-Rus.) - Šarapovová (1-Rus.) 7:5, 6:2, Jankovičová (16-Srb.) - S. Williamsová (USA) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - semifinále: Ruanová-Pascualová, Suarezová (Šp./Arg.) - Husárová, Peschkeová (SR/ČR)6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: