Hlavní obsah

Štěpánek hledá cestu zpět do daviscupového týmu

PRAHA

Tenista Radek Štěpánek hledá cestu zpět do českého daviscupového týmu, který se bude od 22. do 24. září pokoušet o návrat do Světové skupiny v Leidenu proti domácímu Nizozemsku. Dvoutýdenní pauzu zaviněnou zraněním využil mimo jiné i k tomu, že se sešel s prezidentem Českého tenisového svazu Ivem Kaderkou. O výsledcích jednání ale zatím nechtěl hovořit, hodně prý bude záležet také na jeho zdravotním stavu.

Článek

"Za vším, co se dosud stalo, jsme udělali tlustou čáru a podali si ruce. Jednáme spolu na rovinu a myslím si, že to jsou férová jednání," řekl v rozhovoru s novináři osmý hráč světového žebříčku. Zatím ale nespecifikoval možný výsledek schůzek. "Jsme v kontaktu, když se domluvíme, hned to zveřejníme," slíbil.

Štěpánek dal loni přednost osobním zájmům před účastí v zápasu prvního kola Davisova poháru v Argentině, kde český tým hladce prohrál. Po údajných Sukových slovech o tom, že už s ním tedy dál nepočítá, se tenista omluvil i z barážového zápasu v září s Německem. Češi prohráli a poprvé sestoupili ze Světové skupiny.

"Všechno bude záležet také na tom, jestli a jak se dám do kupy," upozornil Štěpánek. Před turnajem v Torontu před dvěma týdny se mu totiž zablokovala krční páteř a zranění se nakonec ukázalo vážnějšího charakteru. Od té doby neměl raketu v ruce, musel se vrátit do Prahy a je v každodenní péči fyzioterapeuta Pavla Koláře. "Jen sem ležel a chodil do bazénu," řekl tenista.

Se svým jménem nechce hazardovat

V pátek si chce jít poprvé zapinkat. "Bude těžké se dostat do předchozí formy," tušil po polovině sezóny, kterou považuje za nejlepší v kariéře i proto, že vyhrál v Rotterdamu svůj první turnaj na okruhu ATP. Jeho jediným cílem je nabrat kondici a formu do grandslamového US Open, které začíná v New Yorku 28. srpna. "Když nebudu ve formě, tak nepojedu, nechci hazardovat se svým jménem," prohlásil.

Uvažuje dokonce, že by příští rok v létě nehrál a jen trénoval. Poslední čtyři sezóny se totiž vždy zranil a US Open stíhal jen tak tak. Pauza má prý však i výhodu. "Aspoň budu mít hlad po zápasech, po vítězstvích," našel pozitivum. Chce se rovněž kvalifikovat na Turnaj mistrů, závěrečný podnik sezony. "Závěr roku bude hodně náročný," tušil.

V Torontu po svém zranění využil péče tamních fyzioterapeutů, výsledky však nepřicházely. Na cestu domu si však vybral nejhorší možný termín a místo. Letěl totiž přes Londýn v době přísných bezpečnostních opatření krátce po odhalení úmyslu teroristů unést letadla. Nabral mnohahodinové zpoždění, sebrali mu dálkové ovládání na garáž na klíčích a dokonce i sudoku. "Hlavně, že pak rozdali při obědě dvě stě kovových nožů a vidliček," divil se.

Reklama