Hlavní obsah

Potvrzeno! Novým Djokovičovým trenérem je Radek Štěpánek

Split/Praha
Aktualizováno

Dlouholetý český tenisový reprezentant Radek Štěpánek se stane novým koučem Novaka Djokoviče, bývalé světové tenisové jedničky. Srbský vítěz dvanácti grandslamových turnajů a bývalý český reprezentant to dnes společně oznámili v živém vysílání na Instagramu.

Foto: Profimedia.cz

Novak Djokovič (vlevo) a Radek Štěpánek. Český veterán je novou posilou trenérského týmu srbského tenisty.

Článek

Osmatřicetiletý Štěpánek, dvojnásobný šampión Davisova poháru a někdejší osmý hráč světa, získal nové angažmá krátce poté, co 14. listopadu oficiálně ukončil kariéru. Svoje rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci v Praze. Po opakovaných operacích už nehodlal dál v profesionálním sportu riskovat své zdraví.

S Djokovičem se dnes sešel v Monaku a v přípravě se mu bude věnovat denně. "Ta každodenní práce bude na mně. Jsme všichni na jedné lodi, rozumíme si ve všech věcech, které chceme dělat," komentoval svou roli.

Djokovič, kterého pojí se Štěpánkem dlouholeté přátelství a na turnajích spolu občas trénovali, zahájil letošní sezónu triumfem na turnaji v Dauhá. Po překvapivém brzkém vypadnutí na Australian Open vynechal několik podniků kvůli bolavému rameni. Na kurty se vrátil na začátku března a příliš se mu nedařilo. Vše dospělo k ukončení spolupráce s týmem.

V týmu doplní Agassiho

Djokovič si začal hledat nového trenéra a v květnu oznámil, že ho bude koučovat legendární Andre Agassi. Ten už ale předem avizoval, že s bývalou světovou jedničkou bude trávit jen několik týdnů v roce a bude s ním objíždět grandslamy.

Kvůli přetrvávající bolesti v lokti ukončil Djokjovič sezónu již v červenci. Naposledy vzdal čtvrtfinále Wimbledonu s Tomášem Berdychem. Proto je aktuálně ve světovém žebříčku až dvanáctý

Srbská média spekulovala o možné spolupráci se Štěpánkem již poté, co Djokovič nedávno prohlásil, že bude mít nového kouče. „Je to bývalý hráč, který měl záviděníhodnou kariéru. Nebyl sice světovou jedničkou, ale je chytrý, vytrvalý a tenisu se vždy věnoval na sto procent. K tomu je to člověk, jehož životní hodnoty jsou v souladu s mými," citoval Djokoviče web tennisworldusa.org.

Dnešní vyjádření spekulace potvrdilo!

Zaútočí Djokovič znovu na tenisový trůn?

První impulz údajně vzešel od Agassiho, který Djokovičovi navrhl, aby o Štěpánkovi jako kouči přemýšlel. "Ty změny přicházely tak rychle, že jsem nestačil vstřebat jednu a už byla další. Je to pro mě čest, že jsem takovou nabídku dostal a vážím si toho. Je to pro mě nová výzva, obrovská," řekl Štěpánek.

Karvinský rodák vyhrál na okruhu ATP pět titulů ve dvouhře a osmnáct ve čtyřhře včetně triumfů na US Open a Australian Open. Na prize money vydělal celkem 11 343 464 dolarů, necelých 250 miliónů korun. Aktuálně patří do čtvrté stovky žebříčků singlu i deblu.

Pro rok 2018 bude mít nový Štěpánkův svěřenec ty nejvyšší tenisové cíle. "My se mu budeme snažit pomoci je naplnit. Myslím, že Novak se vrátí s o to větší chutí vyhrávat a znovu atakovat nejvyšší příčky na žebříčku a hlavně grandslamové tituly," dodal Štěpánek.

Pomůže Novaku Djokovičovi spolupráce s Radkem Štěpánkem k návratu na tenisový trůn?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 9129 čtenářů.

Reklama

Související témata: