Hlavní obsah

Južnyj vyřazením Nadala připomněl svůj talent

NEW YORK

Michail Južnyj byl dlouho považován za velký tenisový talent a vyřazením světové dvojky Rafaela Nadala ve středečním čtvrtfinále US Open v New Yorku to znovu připomněl. Před čtyřmi lety po heroickém výkonu získal pro Rusy vítězný bod ve finále Davisova poháru a všichni mu předpovídali velkou budoucnost, ale od té doby se Južnyj spíš trápil.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Moskvan vyřídil Nadala ve čtyřech setech díky agresivitě a 49 vítězným úderům, čímž poprvé v kariéře postoupil do semifinále grandslamového turnaje. "Byl to jeden z mých nejlepších zápasů kariéry," prohlásil 54. hráč světového žebříčku.

Nadal hrál podle svých slov ve Flushing Meadows nejlépe za poslední dobu, ale na výhru mu to nestačilo. "Michail byl prostě neuvěřitelný. Snad všechny balony trefil skvěle a vítězně," řekl Španěl. "Já neměl v rozhodující chvílích klid, což se mi dlouho nestalo," dodal.

Nutnost zapojit hlavu

"Nadal se nedá porazit normálně, obyčejně honit míč po kurtu. Existuje jen jeden způsob, a to zapojit hlavu," řekl Južnyj, jenž si svým perfektním výkonem získal srdce diváků na kurtu Louise Armstronga. Ti místo původního skandování "Rafa, Rafa!", což je Nadalova přezdívka, přešli na zdrobnělinu jména jeho soupeře "Miša, Miša!". "To mi hodně pomohlo, když jsem to slyšel," řekl hráč ruským novinářům.

Po proměněném mečbolu Južnyj modifikoval pozdrav Andreho Agassiho. Místo aby posílal divákům do čtyř stran hlediště polibky jako Američan, pozvedl raketu a salutoval. "To bylo typicky ruské," smál se Južnyj, kterému v cestě do finále stojí domácí favorit Andy Roddick.

Cestou do semifinále Južnyj vyřadil vedle Nadala další tři nasazené hráče: šestku Tommyho Robreda ze Španělska, jeho krajana a jedenáctku Davida Ferrera a Slováka Dominika Hrbatého, turnajovou devatenáctku. K tomu ještě porazil olympijského vítěze z Atén Nicolase Massua z Chile. "Teď už nemusím myslet na to, co tady dosáhnu, jak se zlepším v žebříčku, ale jen na svůj tenis, jak se ještě do semifinále zlepšit," řekl.

Národní hrdina

Před čtyřmi lety se stal Južnyj národním hrdinou, když vyhrál pětisetovou bitvu s Paulem-Henrim Mathieuem a získal pro Rusko poprvé v historii Davisův pohár. "Byl to skvělý zápas, ale nejen můj úspěch. To bylo pro celou zemi," vzpomínal Južnyj, ale vítězství si tehdy moc neužil. "Tři měsíce předtím mi zemřel otec," připomněl.

Mnozí mu předpovídali velkou budoucnost. "Budeš světovou jedničkou," slýchal kolem sebe. "Nebylo to jednoduché, to vám řeknu," uvedl hráč, na začátku roku 2005 patnáctý na světě. Od té doby ho ovšem trápily bolesti zad i kolena a nemohl se dostat do pořádné formy.

Reklama

Související témata: