Hlavní obsah

Na Maďarsko! Tenisté už znají soupeře pro baráž

Vytyčili si jasný cíl: vrátit se co nejrychleji do elitní skupiny Davisova poháru. Po úspěšném vystoupení v Euro-africké zóně proti Izraeli (3:1) se čeští tenisté v baráži utkají s Maďarskem na jejich půdě. Rozhodl o tom dnešní los v Londýně, zápasy se uskuteční 14. až 16. září.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jiří Veselý by měl opět plnit roli týmové jedničky.

Článek

"Je to bezejmenný soupeř s velice slušným prvním hráčem. Ale na druhou stranu určitě hratelný, přes kterého se chceme vrátit do Světové skupiny," řekl ČTK kapitán Jaroslav Navrátil. "Nizozemsko nebo Rakousko by byl mnohem horší los. Věřím v návrat do Světové skupiny," dodal první český hráč Jiří Veselý.

Současnou maďarskou jedničkou je šestadvacetiletý Marton Fucsovics. Veselý s 61. hráčem světa hrál jednou a výhrou v prvním kole před třemi lety nastartoval cestu za titulem na challengeru v Prostějově. "Udělal za poslední dobu velký posun. Hraje od základní čáry a má stabilní údery," řekl Veselý o Fucsovicsovi.

Kapitán Navrátil odhadoval, že se bude hrát na antuce. "Pokud zvolí antuku, tak budu rád a myslím, že to pro nás bude lepší," dodal Veselý.

Ze Světové skupiny Češi sestoupili loni podruhé v historii. O víkendu porazili na antuce porubské haly ve 2. kole evropsko-africké zóny Izrael 3:1 na zápasy. "Škoda, že se hraje venku, protože doma by to bylo lepší. Atmosféra byla výborná a rád bych si to co nejdříve zopakoval," řekl Veselý, jenž s účastí v baráži počítá.

Poprvé Češi klesli do nižší skupiny v roce 2005, ale hned v následující sezóně se vrátili. V letech 2012 a 2013 pak zásluhou Berdycha a Štěpánka zvedli nad hlavu pověstnou "salátovou mísu". Obě opory už ale Davisův pohár nehrají.

S Maďarskem se Češi střetnou počtvrté v historii a mají pozitivní bilanci 2:1. Naposledy vyhráli v roce 1996 i za pomoci Petra Kordy. Maďaři tehdy opustili Světovou skupinu, do které se vrátili až letos. V 1. kole prohráli v Belgii.

Los baráže o Světovou skupinu tenisového Davisova poháru (14.-16. září):
Maďarsko - ČR,
Velká Británie - Uzbekistán,
Rakousko - Austrálie,
Švýcarsko - Švédsko,
Srbsko - Indie,
Kanada - Nizozemsko,
Argentina - Kolumbie,
Japonsko - Bosna a Hercegovina.
Postoupí čeští tenisté zpátky mezi elitu Davisova poháru?
Ano
87,7 %
Ne
12,3 %
Celkem hlasovalo 3112 čtenářů.

Reklama

Související témata: