Hlavní obsah

Kvitová získala rozhodující bod! Češky postupují do finále Fed Cupu, kde vyzvou Američanky

Aktualizováno

České tenistky slaví postup do finále Fed Cupu. V neděli jim díky sobotnímu náskoku ve Stuttgartu stačilo proti Němkám vyhrát jediný ze tří zápasů. Česká jednička Karolína Plíšková sice v prvním duelu podlehla Julii Görgesové 4:6, 2:6, druhé klání však ovládla Petra Kvitová, která zdolala Angelique Kerberovou dvakrát 6:2. Češky nakonec vyhrály 4:1, Görgesová s Grönefeldovou totiž závěrečný debl proti páru Strýcová, Siniaková za stavu 5:7 vzdaly.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vítězné gesto české tenistky Petry Kvitové, která vybojovala ve Stuttgartu postupový

Článek
Fotogalerie

Dominantní Petra Kvitová vybojovala svoji jubilejní třicátou výhru v soutěži družstev. Hrát se ještě bude závěrečná čtyřhra, která ale jen dodá výsledku konečnou podobu.

Finále si svěřenkyně kapitána Petra Pály zahrají 10. a 11. listopadu v Praze. Jejich soupeřkami budou obhájkyně titulu Američanky.

Tenistky si zahrají šesté finále za osm let. Všech pět předešlých závěrečných duelů v soutěži v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016 proměnily v triumf.

Tradičně agresivně hrající Kvitová deklasovala bývalou světovou jedničku Kerberovou za pouhých osmapadesát minut a oba své zápasy zvládla jasně. V sobotu potřebovala jen o dvě minuty více na výhru nad Julií Görgesovou.

Plíšková získala jeden bod

Bodovala i Karolína Plíšková sobotní výhrou nad Kerberovou. Dnes mohla rozhodnout, ale podlehla Görgesové 4:6, 2:6.

"Julie hrála proti Káje výborně, takový je tenis. Já jsem šla na kurt nervózní, ale získala jsem rychle brejk a uklidnila se. Vyhrála jsem a přinesla třetí bod," řekla osmadvacetiletá pětinásobná fedcupoová šampionka Kvitová.

Jako čtvrtá Češka dosáhla na třicet vyhraných zápasů ve Fed Cupu. Nejvíc má Helena Suková (57), za ní následují Hana Mandlíková (49) a Jana Novotná (33). Ve dvouhře mají třicet výher ještě Suková (45) a Mandlíková (45).

Plíšková přitom vstoupila do utkání výborně, při svém podání měla tři přímé body a eso. Görgesová ale oplatila stejnou mincí a souboj servismanek ve zbytku duelu ovládla. Češku porazila na esa 8:5 a třikrát připravila Plíškovou o podání. Němka navíc hrála odvážněji, o čemž svědčí poměr vítězných úderů: Plíšková měla ze hry jen dva a Görgesová 18.

Už jen z povinnosti se hrála závěrečná čtyřhra, do níž nastoupily za domácí Görgesová a Anna-Lena Grönefeldová proti Barboře Strýcové s Kateřinou Siniakovou. České tenistky první set vyhrály 7:5 a Němky zápas vzdaly.

V příštím ročníku mají Češky v prvním kole jistý zápas v domácím prostředí, což je nové pravidlo soutěže, které se týká finalistů.

Přijedou Američanky

Soupeřkami českých tenistek v listopadovém finále Fed Cupu v Praze budou úřadující šampionky Američanky. Rekordmanky soutěže vyhrály semifinále ve Francii, rozhodující třetí bod získala ve čtvrté dvouhře Madison Keysová.

Americký výběr v semifinále v Aix-en-Provence táhla vítězka loňského US Open Sloane Stephensová, jež v sobotu porazila Pauline Parmentierovou a dnes Kristinu Mladenovicovou. Třetí bod získala po vítězství nad Parmentierovou Keysová, jež nahradila Coco Vandewegheovou, která v sobotu prohrála druhou dvouhru s Mladenovicovou. V závěrečné čtyřhře Francouzky korigovaly skóre na konečných 2:3.

Do Prahy by teoreticky mohly v týmu kapitánky Kathy Rinaldiové přijet i bývalé světové jedničky Serena a Venus Williamsovy. Slavné sestry nehrají Fed Cup pravidelně, ale obě se zúčastnily únorového utkání prvního kola proti Nizozemsku.

Finále 10. a 11. listopadu v pražské O2 areně bude soubojem dvou nejúspěšnějších zemí historie Fed Cupu. Tenistky Spojených států amerických loni získaly 18. titul, Češky mají na kontě 10 triumfů. Ve vzájemné bilanci mají jasně navrch Američanky, jež z dvanácti duelů vyhrály deset. Naposledy uspěly před rokem v semifinále na Floridě, kde však v českém výběru chyběly tahounky Petra Kvitová, Karolína Plíšková či Barbora Strýcová. Dvě česká vítězství přišla ještě v dobách Československa v letech 1983 a 1985.

Fed Cup - semifinále
Stuttgart: Německo - Česko 1:4
Görgesová - Karolína Plíšková 6:4, 6:2
Kerberová - Kvitová 2:6, 2:6
Görgesová, Grönefeldová - Strýcová, Siniaková 5:7 skreč Görgesová, Grönefeldová.
Francie - USA 2:3
Mladenovicová - Stephensová 2:6, 0:6
Mladenovicová - Matteková-Sandsová, Vandewegheová 6:4, 3:6, 10:6.
Výsledky barážových utkání tenisového Fed Cupu
Barážová utkání o Světovou skupinu tenisového Fed Cupu:
Wollongong: Austrálie - Nizozemsko 4:1
Stosurová - Kerkhoveová 5:7, 6:7 (1:7),
Bartyová - Lemoineová 6:0, 6:2,
Bartyová - Kerkhoveová 6:4, 6:2,
Gavrilovová - Lemoineová 6:3, 6:2,
Aiavaová, Gavrilovová - Kerkhoveová, Schuursová 6:3, 6:2.
Kluž: Rumunsko - Švýcarsko 3:0 po třetí dvouhře
Halepová - Golubicová 6:3, 1:6, 6:1,
Beguová - Bacsinszká 6:4, 6:1,
Halepová - Schnyderová 6:2, 6:1.
Minsk: Bělorusko - Slovensko 2:1 po třetí dvouhře
Sasnovičová - Čepelová 7:6 (8:6), 7:5,
Sabalenková - Kužmová 2:6, 6:2, 6:7 (5:7),
Sabalenková - Schmiedlová 6:3, 6:4.
Janov: Itálie - Belgie 0:2 po prvním dnu
Paoliniová - Mertensová 1:6, 5:7,
Erraniová - Van Uytvancková 4:6, 7:6 (8:6), 2:6.

Reklama