Hlavní obsah

Kokain mi zruinoval život, je to šokující droga! Britský tenista po návratu popisuje období hrůzy

Krátce poté, co se vyšplhal do elitní světové padesátky a na pozici britské dvojky, přišla pro tenistu Dana Evanse těžká rána. Při dopingové kontrole v Barceloně byl usvědčen z užití kokainu, následoval roční distanc a tvrdý pád na dno. O víkendu prožil neúspěšný návrat na challengeru v Glasgow, kde jej vyřadil v prvním kole Rakušan Lucas Miedler. S novináři se ale podělil o chmurné zážitky z nejhoršího období svého života.

Foto: Profimedia.cz

Britský tenista Daniel Evans.

Článek

„Kokain je šokující droga, a to nejen ve sportu, ale i pro život. Ten vám úplně zruinuje. Udělal jsem nejhorší věc v životě, zklamal jsem mnoho lidí a na tenis jsem uvrhl nežádoucí pozornost," kál se při návratu.

„Vím jistě, že už si ho nikdy nevezmu. Když vidíte tu spoušť, kterou udělal jeden dopingový test, už po tom nikdy nesáhnu," dušoval se.

„Už to nechci zažít"

Přiznal, že se po odhalení svého prohřešku jen těžko mohl dívat do očí svým nejbližším. „Ať už se bavíte s kýmkoliv, je to hrozný pocit. Ty rozpaky, do nichž uvrhnete třeba rodiče své přítelkyně. Pak máte taky svoji mamku nebo sestru a její okolí v práci. Doufám, že už nikdy nikoho do podobné situace nedostanu," rozpovídal se o kritickém období.

Do tenisu se znovu naplno obul teprve před dvěma měsíci. Nicnedělání v první polovině trestu podle jeho slov bylo částečně i příjemné.

„Je v tom něco nového, když najednou nehrajete tenis. Nemusíte nic dělat a je to docela fajn. Po pár měsících ale najednou cítíte promarněný čas. Televizní program přes den fakt není dobrý. Najednou je těžké vyjít sám se sebou. Přece jen máte v hlavě, že jste profesionální tenista a ztrácíte rok kariéry. V tu dobu jsem byl asi i nejhorší přítel na světě. Tohle už nechci zažít. Ale prostě jsem udělal chybu a zavařil si na těžké časy," pokračoval.

Největším úspěchem 28letého tenisty je bezpochyby triumf v Davis Cupu před necelými třemi roky. V té době byl britským hrdinou, nicméně jakmile upadl v nemilost, reprezentační kolegové se k němu moc neměli.

„Víte, ne všichni jsme spolu dobří přátelé, ale jakmile hrajeme Davis Cup, táhneme za jeden provaz. Řeknu to takhle – nečekal jsem, že mi někdo z nich bude psát sms, a ani jsem nebyl naštvaný, že to nikdo z nich neudělal. Tak lidská povaha funguje," našlapoval kolem choulostivého tématu.

Žádné slitování neměl s Evansem po vypuknutí dopingového skandálu ani bývalý první hráč světa a krajan Andy Murray.

„Ponížil sebe i lidi, kteří mu pomáhali. Před závěrečnými roky své kariéry se dostal do dobré pozice, ale celé to vyhodil do vzduchu. Už v minulosti dělal špatná rozhodnutí a teď udělal další opravdu blbé," komentoval Murray během loňského Wimbledonu přestupek reprezentačního kolegy, který měl celou kariéru nálepku problémového flamendra.

Reklama