Hlavní obsah

Šarapovová - Kar. Plíšková 6:2, 6:1Šarapovová nedala Plíškové žádnou šanci. V Paříži končí i Kvitová

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová se loučí s Roland Garros. Estonce Anett Kontaveitové ve strhujícím soibotním utkání podlehla ve dvou setech, které se rozhodovaly až v tiebreaku. Neuspěla ani další Češka. V turnaji šestá nasazená Karolína Plíšková prohrála s ruskou hvězdou Marií Šarapovovou velmi rychle - 2:6, 1:6.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Tohle nevyšlo, Karolína Plíšková v Paříži končí. S ruskou hvězdou Marií Šarapovovou velmi rychle - 2:6, 1:6.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

3. kolo ženské dvouhry na Roland Garros, Muguruzaová - Stosurová 6:0, 6:2.

Šarapovová, která se snaží o návrat do špičky po trestu za doping, nedala Plíškové šanci a pro vítězství si došla za 59 minut. V dalším kole může vítězka Roland Garros z let 2012 a 2014 narazit na jinou bývalou světovou jedničku Američanku Serenu Williamsovou.

Poslední českou zástupkyní ve dvouhře zůstala Barbora Strýcová, která si o postup do čtvrtfinále zahraje v neděli s Julií Putincevovou z Kazachstánu.

Šarapovová, která se snaží o návrat do špičky po trestu za doping, nedala Plíškové šanci a pro vítězství si došla za 59 minut. V dalším kole může vítězka Roland Garros z let 2012 a 2014 narazit na jinou bývalou světovou jedničku Serenu Williamsovou. Americká hráčka, která se pro změnu vrací po mateřské pauze, však musí nejprve porazit Němku Julii Görgesovou.

"Nechci být extra zklamaná, i když zklamání je velký, ale prohrála jsem s dobrou hráčkou. Absolutně jsem na ni v ničem neměla. Ničím jsem jí neublížila. Nepodařilo se načasovat formu na Paříž, neměla jsem šťávu," řekla Plíšková, která nezopakovala na turnaji loňské semifinále.

"Hrála jsem solidně, chytře a vycházelo mi to. Byla jsem agresivní na returnu, jak jsem si přála, a uhrála si to," řekla Šarapovová.

Kvitová byla jednou z favoritek turnaje

Šestadvacetiletá Kvitová dohrála při svém desátém startu na French Open počtvrté ve třetím kole, což je její nejčastější konec v turnaji. Skončila tak její letošní antuková série, které se zastavila na třinácti výhrách.

"Nevyšlo to o kousek, ale nebyl to nejlepší den. Šance jsem měla, bohužel jsem je nevyužila. A ona mi nedala nic zadarmo," řekla Kvitová a k soupeřce dodala: "Rozhodně to není ořezávátko. Jméno není extra známé, na druhé straně na antuce hraje fakt výborně. Nevím, jak daleko může jít, ale tenis má dobrý."

Kvitová měla hrát s Kontaveitovou v pátek večer, ale kvůli dešti byl zápas přeložen. Ve svém oblíbeném čase od jedenácti hodin začala zostra - po sérii vítězných úderů vedla 2:0 a měla dva brejkboly na 4:1. Estonku ale nezlomila. "Zariskovala, zahrála to hráčsky, protože viděla, že to do ní Petra valila a hrála moc dobře. Tam se to trošičku zlomilo," komentoval důležitý moment trenér Kvitové Jiří Vaněk.

Soupeřka zlepšila pohyb a především prodloužila údery. Kvitová už neměla čas míče tolik „zabíjet" a začala chybovat. Od stavu 3:1 ztratila čtyři hry v řadě a za stavu 3:5 podávala Kontaveitová na zisk sady. Češka se vrátila do hry za pomoci dvou dvojchyb Estonky a v tiebreaku se zdálo že uspěje. Vedla 5:4 a podávala, ale sama udělala dvojchybu, nevynucenou chybu a při druhém setbolu o sadu přišla.

I ve druhém setu získala Kvitová první brejk (4:2). V utkání se ale trápila s prvním servisem a o výhodu vzápětí přišla. "Ona Petře vrátila každý servis, proto je rvala možná víc k lajně, aby si udělala nějaký bod. A ten pořád nepřicházel," řekl Vaněk. "Moc mi to nešvihalo, nemohla jsem se odrazit. Do toho ona skoro nezkazila return. Já jsem se o to víc snažila dát i lepší druhý servis a z toho pramenily dvojchyby," doplnila Kvitová

Aktivně hrající Kontaveitová diktovala tempo výměn a jindy klidnou Češku dokonce po prohozu přiměla hodit raketou. V koncovce dvouhodinového klání odvrátila Kvitová za stavu 4:5 dva mečboly a ještě udržela naději na obrat.

I druhý set dotáhla do tie-breaku a ten měl stejný průběh jako oba sety - zprvu vedla, ale po chybách, kterých jí statistici napočítali 57 (z toho 10 dvojchyb), o náskok přišla a při čtvrtém mečbolu kapitulovala. "Prohrála s hráčkou, která na antuce hraje výborně. Byla to vyrovnaná hra a rozhodlo pár důležitých balonů," řekl Vaněk.

Nadal vyhrál v Paříži už 30 setů v řadě

Španělského tenistu Rafaela Nadala v pouti za jedenáctým titulem na Roland Garros nezastavil ani jeho vrstevník a dlouholetý kamarád Richard Gasquet. Světová jednička dnes na pařížské antuce domácího hráče porazila hladce 6:3, 6:2, 6:2 a postoupila do osmifinále.

Jednatřicetiletý Nadal díky jasnému vítězství zaokrouhlil sérii vyhraných setů na Roland Garros už na 30. Gasqueta porazil i v šestnáctém vzájemném duelu a už téměř deset let s ním neprohrál ani sadu.

"Hrál jsem velmi dobře. Je mi to líto kvůli Richardovi, je to dobrý přítel a člověk," uvedl Nadal, jenž si po zápase na hlavním dvorci Philippa Chatriera ještě zahrál několik výměn s podavačem míčků.

Nadal dominoval od začátku do konce utkání. Už po dvanácti minutách vedl 5:0 a pouze mimořádné vzepětí Gasqueta ochránilo od "kanára". Ve druhém a třetím setu španělský favorit pokaždé odskočil do vedení 4:0 a sady v poklidu dopodával.

Jako další čeká antukového fenoména Nadala 70. hráč světového žebříčku Maximilian Marterer. Dvaadvacetiletý Němec bude hrát své první grandslamové osmifinále a bylo by velkým překvapením, pokud by dokázal přerušit Nadalovu sérii byť jen vyhraných setů.

French Open (antuka, dotace 39 miliónů eur)
Muži, dvouhra - 3. kolo:
Chačanov (Rus.) - Pouille (16-Fr.) 6:3, 7:5, 6:3
Marterer (Něm.) - Zopp (Est.) 6:2, 6:1, 6:4
Nadal (1-Šp.) - Gasquet (17-Fr.) 6:3, 6:2, 6:2
Anderson (6-JAR) - M. Zverev (Něm.) 6:1, 6:7 (3:7), 6:3, 7:6 (7:4)
Schwartzman (11-Arg.) - Čorič (Chorv.) 7:5, 6:3, 6:3
Fognini (18-It.) - Edmund (16-Brit.) 6:3, 4:6, 3:6, 6:4, 6:4
Goffin (8-Belg.) - Monfils (32-Fr.) 6:7 (6:8), 6:3, 4:6, 7:5, 6:3
Čilič (3-Chorv.) - Johnson (USA) 6:3, 6:2, 6:4
Isner (9-USA) - Herbert (Fr.) 7:6 (7:1), 6:4, 7:6 (7:4).
Ženy, dvouhra - 3. kolo:
Šarapovová (28-Rus) - Plíšková (6-ČR), 6:2, 6:1
Kontaveitová (25-Est.) - Kvitová (8-ČR) 7:6 (8:6), 7:6 (7:4)
Muguruzaová (3-Šp.) - Stosurová (Austr.) 6:0, 6:2
Curenková (Ukr.) - Rybáriková (19-SR) 6:2, 6:4
Stephensová (10-USA) - Giorgiová (It.) 4:6, 6:1, 8:6
Mertensová (16-Belg.) - Gavrilovová (24-Austr.) 6:3, 6:1
Halepová (1-Rum.) - Petkovicová (Něm.) 7:5, 6:0
Garciaová (7-Fr.) - Beguová (Rum.) 6:1, 6:3
S. Williamsová (USA) - Görgesová (11-Něm.) 6:3, 6:4
Kerberová (12-Něm.) - Bertensová (18-Niz.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:4)
Ženy, čtyřhra - 2. kolo:
Krejčíková, Siniaková (6-ČR) - Mariaová, Watsonová (Něm./Brit.) 6:1, 2:6, 7:5
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Pavljučenkovová, Stosurová (Rus./Austr.) 3:6, 6:3, 6:4

Reklama

Související témata: